Voorkom deze 5 fouten bij talentmanagement

Als u aan de slag gaat met talentmanagement binnen uw organisatie, wilt u natuurlijk dat deze slaagt. Voorkom daarom deze veelgemaakte fouten en ga voor succes.

Talentmanagement is belangrijk, zowel voor uw bedrijf als uw werknemers. Zo profiteert u als ondernemer van gemotiveerde en goed ontwikkelde medewerkers en kan een werknemer blijven groeien. Toch komt talentmanagement bij veel bedrijven slechts beperkt of zelfs niet van de grond. Onderstaand enkele oorzaken en hoe u deze kunt aanpakken.

1. De crisis

Veel bedrijven staan door de crisis nog op bezuinigingsmodus. Hierdoor ligt de focus eerder op snijden dan op investeren. Op zich logisch, maar pas op dat uw bedrijf niet tot in den treure blijft bezuinigen. Want met goed opgeleide/ ontwikkelde werknemers, behaalt u juist ook meer rendement en worden doelstellingen eerder gerealiseerd. Durf dus te investeren, pluk de vruchten en laat het u niet meer beïnvloeden door de term 'crisis' dan noodzakelijk.

2. Te veel focus op korte termijn

Bij veel bedrijven is talentmanagement een term die vooral op de HR-afdeling leeft. Hier is het besef aanwezig dat er nu geïnvesteerd moet worden om in de toekomst te profiteren van goed ontwikkelde medewerkers. Bij het lijnmanagement is echter nog te vaak sprake van een korte termijn visie waarbij onvoldoende naar de toekomst wordt gekeken. 'Is er talent nodig? Dan halen we het ergens anders vandaan.' Hierdoor wordt de eigen kweekvijver een ondergeschoven kindje en krijgt deze nooit de kans om zich te ontpoppen tot waardevolle bron van eigen talent. Zoek dus de balans tussen het aantrekken van extern talent en het investeren in de ontwikkeling van medewerkers. U zult merken dat u daar uiteindelijk de vruchten van plukt.

3. Te veel focus op doelstellingen

Als een bedrijf te sterk de focus legt op het behalen van doelstellingen, wordt het menselijk kapitaal vaak vergeten. Zonde, want zorgen gemotiveerde en goed ontwikkelde medewerkers niet juist dat doelen sneller worden bereikt? Ga ook hier dus voor een balans.

4. Medewerkers niet motiveren

Weinig medewerkers geven aan dat ze aan de slag willen met talentontwikkeling. Vaak is dit niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze zelf niet weten wat ze willen. Stimuleer medewerkers om zich te ontwikkelen met een goed opgezet programma voor talent ontwikkeling. Zorg hier ook voor goede voorlichting en inspireer ze met de mogelijkheden. Zo creëer je een enthousiaste medewerker die zelf ook wil blijven groeien. Een win-win situatie voor uw bedrijf.

5. Niet begrijpen wat talentmanagement is

Tot slot is er nog de valkuil dat onduidelijk is wat talentmanagement inhoudt. Voor wie is het van toepassing? Wat willen we er mee bereiken? Doordat niet helder is wat het begrip inhoudt, is de kans dat het hele plan strandt in onduidelijkheid groot. Zorg dus dat helder is voor alle betrokkenen wat het is, welke doelen eraan verbonden zijn en hoe u dit gaat realiseren. Met alle neuzen dezelfde kant op is de kans van slagen een stuk groter.

Kortom: zorg dat het begrip helder is, dat er een breed gedragen visie is en zorg voor een stappenplan op maat voor de invoering. Zo profiteert ook uw bedrijf van succesvol talentmanagement en goed ontwikkelde medewerkers, nu en in de toekomst.

Meer weten over talentmanagement?

Vraag het dan eens aan onze HR-specialisten, zij vertellen u graag meer.