Voorkom heftruckongevallen met deze tips

Verkeersveiligheid voor alles – zéker wanneer het gaat om rijden met een heftruck. 65plus Op de Weg streeft naar een veilige werkplek voor iedereen. Maak daarom gebruik van deze tips om veilig te werken met de heftruck. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ieder jaar gebeuren er duizenden ongevallen met heftrucks. Om uw personeel zo goed mogelijk klaar te stomen voor de werkvloer zijn hier een aantal tips om veilig te werk te gaan met de heftruck.
 

Tip 1: Ken uw apparaat

Check voor gebruik de machine op schade of andere afwijkingen. Een veilige werkvloer begint bij een veilige omgeving. Daarnaast moet iedere heftruck beschikken over een veiligheidskooi en veiligheidsgordels. Zijn deze niet aanwezig (of zijn ze defect), stap dan ook niet in de machine, maar meld het aan uw leidinggevende. 
 

Tip 2: Een veilige houding

Nadat eventuele onregelmatigheden zijn gecontroleerd, stapt u in de heftruck. Het is belangrijk om uw handen te allen tijde binnen de kooi te houden. Doet u dit niet, dan zijn ze niet beschermd. Ook is het verstandig om handschoenen te dragen. Als chauffeur moet u hierop letten, maar ook uw leidinggevende moet hierop toezien.
 

Tip 3: Rijden zonder lading

Wanneer u geen producten transporteert, doet u er verstandig aan om altijd met de vork omhoog te rijden. Ervaren heftruckchauffeurs zweren hierbij. Met een lege vork is het zicht optimaal en is de kans op een botsing erg klein. Zicht is een van de meest belangrijke thema’s van een veilige werkomgeving. Kijk ook altijd goed in de richting waar u naartoe rijdt. 
 

Tip 4: Rijden met lading

Rijdt u met lading? Dan is deze altijd lichtelijk naar achter gekanteld. Zo voorkomt u dat de lading naar voren valt wanneer u remt. Ook moet de lading tijdens het vervoeren laag blijven. Zo heeft u optimale controle over de goederen.
 

Tip 5: Volledige controle

Tot slot is het belangrijk om op een veilige manier de goederen te vervoeren. Op tijd insturen en weinig corrigeren betekent vaak een veilige manier van werken. Ook is het slim om te claxonneren als een chauffeur de hoek om rijdt. Dit is zeker niet asociaal. Integendeel: het zorgt ervoor dat uw omgeving weet dat u er aankomt. 
 

Ontdek de heftruckchauffeurs van 65plus Op de Weg

Bent u voor uw onderneming op zoek naar ervaren en professionele heftruckchauffeurs? Maak uw keuze voor de heftruckchauffeurs, vorkheftruckchauffeurs en reachtruckchauffeurs van 65plus Op de Weg. Onze uitzendkrachten kunnen aan de slag bij distributiecentra, magazijnen en warehouses in heel Nederland. De chauffeurs beschikken over de benodigde certificeringen en zijn zeer bekwaam. Wilt u meer informatie? Bekijk de mogelijkheden op onze website of neem vrijblijvend contact op met onze HR-specialisten. Zij vertellen u graag meer.

Bron: BLOM opleidingen