Voorstel: basisinkomen voor werkloze 55-plussers

Voorstel: basisinkomen voor werkloze 55-plussers

Antoinette Hertsenberg, presentatrice van televisieprogramma Radar, bood de Tweede Kamer onlangs een petitie aan. Deze petitie was meer dan 113.000 keer getekend. Volgens Hertsenberg moet er een experiment komen met een gegarandeerd inkomen voor werkloze 55-plussers.

Consumentenprogramma Radar startte afgelopen mei een handtekeningenactie nadat het programma diverse reacties had ontvangen van werkloze ouderen. De ouderen gaven aan te worstelen met de zogenaamde sollicitatieplicht. Werklozen van 55 jaar en ouder moeten aan allerlei regels voldoen, maar uiteindelijk levert dit zelden een baan op. Zo vindt bijvoorbeeld maar 3 procent van de 55-plussers een nieuwe baan. En vinden ze een baan, dan gaan ze er vaak nog op achteruit omdat ze worden gekort op toeslagen en uitkeringen. 
 

Experiment gegarandeerd inkomen

Antoinette Hertsenberg, presentatrice van Radar, maakt zich hard voor deze 55-plussers. Volgens haar moet er een experiment komen met een gegarandeerd inkomen voor werkloze 55-plussers. Aan dit experiment moeten 4.000 werkloze 55-plussers deelnemen. De helft van hen moet dan een vast, gegarandeerd inkomen van de overheid krijgen (bijvoorbeeld € 1.000). Dat inkomen wordt niet gekort en de sollicitatieplicht en de inkomensafhankelijke toeslagen vervallen. De andere helft valt onder het huidige systeem, met een bijstandsuitkering, sollicitatieplicht en huur- en zorgtoeslagen. 
 

Petitie 113.000 keer ondertekend

Hertsenberg roept de Nederlandse politiek op om op korte termijn te starten met dit experiment. Er is daarom een petitie gestart en die is sinds mei door maar liefst 113.000 mensen ondertekend. Vorige week bood ze de petitie aan de Tweede Kamer aan. De coalitie voelt echter weinig voor een dergelijk experiment. Volgens de coalitiepartijen is ouderenwerkloosheid een groot probleem, maar is het belangrijker om mensen weer aan het werk te krijgen. 
 

Reacties politieke partijen

Een reactie van partij CDA: “We moeten stimuleren dat mensen langer werken in plaats van stimuleren dat ze vervroegd aan de kant komen te staan.” De VVD vult aan: "Ik zou het heel zonde vinden als we zeggen: we hebben het basisinkomen nodig, want het lukt niet om perspectief op de arbeidsmarkt te bieden. We zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor en we hebben ook iedereen nodig.” Ook regeringspartij D66 sluit zich hierbij aan: “Liever maak ik er werk van dat ouderen weer een baan krijgen.”
 

Informatie van Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Lees het nieuwsbericht op Plus Online. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Sinds 1975 zijn wij bekwaam in het uitzenden van medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij gaan aan de slag in het onderwijs, het transport of de facilitaire dienstverlening. Onze HR-specialisten vertellen u graag meer over de mogelijkheden én de voordelen van doorwerken.

Bron: Plus Online

Reageren