Waarom seniore werknemers een aanwinst zijn voor iedere organisatie

Uitzendbureau 65plus is sinds 1975 marktleider in het creëren van kansen voor AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt. Wat dat concreet betekent? Wij zijn met ons team dagelijks bezig met men bewust maken van de ongekende mogelijkheden van AOW-gerechtigden. Wat wij dan zoal vertellen? U leest hier acht redenen waarom AOW-gerechtigden een aanwinst zijn voor elke organisatie!

Reden 1: Ouderen lopen minder risico

Wie denkt dat ouderen een hogere risicofactor zijn door bijvoorbeeld ziekte, heeft het mis. Een onderzoek van TNO wijst namelijk uit dat ouderen psychisch gezonder zijn dan jonge werknemers. Van de jongeren op de werkvloer tot 25 jaar heeft zeker 19 procent minstens één psychische klacht. Bij ouderen is dit getal slechts 10 procent. Ook nemen ouderen minder onnodige risico’s in hun privéleven. Daarnaast blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Uitzendbureau 65plus uitvoert onder uitzendkrachten in samenwerking met de HAN en TU, dat 79% van onze uitzendkrachten zich de afgelopen 12 maanden geen enkele dag heeft ziekgemeld. 
 

Reden 2: Vroege vogel

Ouderen hebben over het algemeen minder slaap nodig. Dit omdat ze door de dag heen vaak minder energie verbruiken en een minder inspannend leven lijden. Jongeren gaan vaker uit, ondernemen iets met vrienden of gaan sporten. Dat kost weer energie wat aangevuld moet worden tijdens de slaap. 

 
Reden 3: Motivatie op de juiste plek

Oudere werknemers snappen hoe het arbeidsproces werkt en zitten niet graag thuis. Werk geeft voldoening, maar wanneer het ontbreekt, kan het zorgen voor een gat in je dag. Oudere medewerkers zijn daarom ontzettend gemotiveerd om te werken voor een werkgever. Uit het eerder genoemde onderzoek van 65plus in samenwerking met de HAN en TU onder onze uitzendkrachten blijken bezig zijn en het sociale aspect de belangrijkste redenen om te werken. 

 
Reden 4: Ervaring leert

Het ligt voor de hand dat oudere werknemers meer ervaring hebben. Een werkgever wil natuurlijk iemand met veel ervaring, dus de kans is groot dat ze voor een ouder iemand kiezen. Helaas zijn deze werknemers wel een stuk duurder, waardoor er meer jongeren op de werkvloer te vinden zijn. Toch is dit erg tegenstrijdig aangezien ervaring juist geld kan opleveren. Dit, in combinatie met de financiële voordelen, zorgt ervoor dat het aannemen van een oudere werknemer een slimme keuze is.


Reden 5: Financiële bonus

Het werd eerder al benoemd, maar oudere werknemers leveren een financieel voordeel op voor werkgevers. Los van het werk dat de werknemer verricht, zijn er regelingen voor 50-plussers die een uitkering krijgen. Zit de persoon in kwestie bijvoorbeeld in een rolstoel, dan is er sprake van een mobiliteitsbonus. Dit kan wel oplopen tot € 7.000 per jaar voor een werknemer van 56 jaar of ouder. 
 

Reden 6: Hart voor het vak

Bij jongere werknemers kan de focus op de werkvloer ontbreken. Oudere werknemers zullen minder snel op hun telefoon of Facebookpagina kijken. Ook halen ze minder snel een nacht door of gaan ze op stap in het weekend. U kunt er bij oudere werknemers dus vanuit gaan dat ze iedere ochtend fris op kantoor zitten.


Reden 7: Sociaal bekwaam

Sociale vaardigheden komen met de jaren en dit maakt een oudere werknemer perfect voor de werkvloer en werkgerelateerde situaties. Ook zijn ouderen vaak beter in de omgang met anderen. Ze zijn toleranter en laten vaak een betere indruk achter dan jongere werknemers. Jongeren hebben vaak de neiging om zich onnodig te bewijzen binnen een bedrijf. 


Reden 8: Loyaal aan de werkgever

Door een oudere werknemer aan te nemen, zit u een stuk veiliger dan bij een jong iemand. Een oudere werknemer zit namelijk aan het eind van zijn of haar carrière. Hierdoor zal diegene ook minder snel van baan wisselen. Dit is iets waar u als werkgever op kunt bouwen.

Bron: Leef je Pensioen