Wat betekent toerisme voor de Nederlandse economie?

Het wereldwijde toerisme is in 2018, naar verwachting, met 6% gegroeid. Maar wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse economie? Voor hoeveel banen zorgen de gigantische stroom aan toeristen bijvoorbeeld? En wat zijn de verwachtingen voor dit jaar?

Situatie 2018

De afgelopen tien jaar heeft het inkomend toerisme naar Nederland een duidelijke groei doorgemaakt, afgezien van een dip tijdens de crisisjaren 2008 en 2009. Afgelopen jaar groeide het aantal buitenlands gasten dat in Nederland verbleef met 7% ten opzichte van het jaar ervoor. Met deze groei kwam het aantal gasten in 2018 maar liefst op 19,1 miljoen. Dit is onder andere toe te schrijven aan het gunstig economisch klimaat in belangrijke herkomstlanden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Daarnaast heeft internationale media-aandacht voor evenementen als ‘Leeuwarden culturele hoofdstad’ ook voor een boost gezorgd. In 2018 was Nederland nog meer in trek in de Verenigde Staten, Brazilië en Japan. De bezoeken uit China daalde het afgelopen jaar echter.

Wat leverde het op?

De 19,1 miljoen toeristen representeren een economische waarde van bijna €13,9 miljard, waarvan de Nederlandse economie zo’n €12,7 miljard van terugziet. Dit leidt tot een directe werkgelegenheid van zo’n 106.000 banen, ervan uitgaande dat zo’n €120.000 aan bestedingen resulteert in één baan in het toerisme.

Wat gaat 2019 ons brengen?

Vorig jaar was al met al een succesvol jaar wat betreft het toerisme in Nederland. Ook voor dit jaar wordt er veel verwacht van het inkomende toerisme. NBTC, de organisatie die verantwoordelijk is voor de (internationale) positionering en marketing van Nederland, verwacht een groei van 4% van het inkomend toerisme naar ons land. Hierdoor zal het aantal buitenlandse toeristen uitkomen op bijna 19,8 miljoen. 

Herkomst en beïnvloedingsfactoren

Onze buurlanden spelen een grote rol in de groei, aangezien België en Duitsland naar verwachting verantwoordelijk zijn voor de helft van de verwachte groei. Ook Aziatische landen en de Verenigde Staten zullen nog steeds een bovengemiddelde groei laten zien in het aantal toeristen die naar Nederland komen. Er zijn een aantal factoren die een positief effect kunnen hebben op het toerisme. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stabiele brandstofprijzen wat internationale reizen betaalbaar maakt en de groeiende middenklasse, maar ook aan het themajaar ‘Rembrandt and the Golden Age’ zal zijn internationale werk doen. De beperkte groeimogelijkheden van Schiphol en de stijgende wisselkoers waardoor de euro duurder wordt in de Verenigde Staten, Rusland en Azië zouden negatief of remmend kunnen werken.

Vakantiekrachten nodig?

Ondanks de grote vakantiedrukte en personeelstekorten toch zonder zorgen op vakantie? Dat kan door het inzetten van de vakantiekrachten van Uitzendbureau 65plus! Wij hebben een ruime database met AOW-gerechtigden die klaarstaan om de handen uit de mouwen te steken, ook tijdens de vakanties. De ervaren, gemotiveerde en flexibel inzetbare vakantiekrachten gaan bijvoorbeeld aan de slag als gastheer, gastvrouw, chauffeur, baliemedewerker, telefonist, receptionist en logistiek medewerker. Neem contact op voor meer informatie!

Bron: NBTC