Wat is payroll?

Payroll is het uit handen geven van de verplichtingen van de werkgever. Via opdrachtovereenkomsten neemt het payrollbedrijf de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap over van bedrijven waar de medewerkers hun werkzaamheden uitvoeren. De werknemer staat op de loonlijst van het payrollbedrijf. Lees hier meer.

Om u meer duidelijkheid te geven over payroll, is het allereerst belangrijk om onderscheid te maken tussen materiële en formele werkgevers: 
 

Formele werkgever

Het payrollbedrijf regelt de salarisadministratie en de loonuitbetaling aan de medewerker van een bedrijf. Ook de werkgeverslasten worden door het payrollbedrijf gedekt. Wettelijke verplichtingen komen dus op hun bordje te liggen. Bij ziekte, ontslag of andere zaken is het payrollbedrijf verantwoordelijk. 
 

Materiële werkgever

De opdrachtgever (of inlener) is de materiële werkgever omdat de payrollmedewerker daar zijn werkzaamheden uitvoert. De inlener houdt de verantwoording om de hoogte van het salaris te bepalen en functioneringsgesprekken te voeren. De payrollmedewerker heeft een leidinggevende binnen het inlenende bedrijf. In de praktijk lijkt er geen onderscheid te zijn tussen eigen medewerkers en payrollmedewerkers.
 

Payrollcontract

Het payrollbedrijf sluit een payrollcontract met de werknemer. De werknemer is in loondienst bij het payrollbedrijf. Salaris, vakantiegeld, loonstroken en jaaropgaven worden ook zo geregeld. In veel gevallen valt de payrollmedewerker onder een andere CAO dan de werknemers die vast in dienst zijn. Sommige hebben een eigen CAO, maar dit is vaak niet het geval.

Wat kost payroll?

Het payrollbedrijf krijgt voor de dienstverlening een bepaalde fee. Deze vergoeding is minder dan bijvoorbeeld een uitzendbureau. Payrollbedrijven maken namelijk geen kosten voor werving en selectie. De payrolltarieven zijn gebaseerd op het salaris van de werknemers, plus een marge voor het payrollbedrijf. De marge ligt gemiddeld tussen de 6 en 10%. 
 

Uitzendovereenkomst

De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) bevat wetten en richtlijnen waaraan uitzendbureaus en payrollbedrijven zich moeten houden. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen payroll en uitzendbureaus wanneer je kijkt naar exclusiviteit. Een payrollbedrijf mag niet zonder toestemming de payrollmedewerker bij een ander bedrijf plaatsen, maar een uitzendbureau mag dat wel.
 

Voordelen payroll opdrachtgever en werknemer

Voor opdrachtgevers zijn er drie belangrijke voordelen van payroll:

  • Geen administratieve rompslomp
  • Weinig risico door duidelijke loonkosten
  • Flexibele beëindiging overeenkomsten

Maar ook voor werknemers biedt een payrollconstructie voordelen:

  • Heldere en vaste salarisbetaling
  • Zekerheid bij ziekte en vakantie
  • Gelijke lonen


Contact met 65plus Payroll Professionals

Wilt u meer weten over dit artikel? Neem vandaag nog contact op met de HR-specialisten van 65plus Payroll Professionals! Dankzij onze innovatieve aanpak, kennis van zaken én maatwerk service zijn wij al sinds 1975 marktleider in het payrollen van senioren. Wij bieden ervaren werknemers de mogelijkheid om na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd door te werken bij hun werkgever.

Bron: Flexmarkt