Werk je beter met muziek?

Plezier hebben op de werkvloer en een goede sfeer zijn belangrijke onderdelen voor een succesvol bedrijf. Als uitzendbureau hechten wij uiteraard veel waarde aan een plezierige werkomgeving. Maar wat zijn de ingrediënten hiervan en welke rol speelt muziek hierin? U leest het hier!

Sfeermakers

Teambuilding, uitdaging, structuur, goede arbeidsomstandigheden: er zijn allerlei factoren die een werksfeer kunnen maken of kraken. Uit onderzoek blijkt dat muziek ook een grote rol speelt. R2 Research constateert dat muziek in 93% van de gevallen de sfeer onder collega’s bevordert. Zij deden dit onderzoek naar muziek onder werkenden uit verschillende beroepsgroepen. 


Boost voor je brein

Mocht u zich afvragen of de productiviteit in het geding komt door muziek tijdens werktijd: het onderzoek bewijst het tegendeel! 71% van de ondervraagden is niet alleen productiever, 60% geeft daarnaast aan dat ze sneller werken met muziek op de achtergrond. “Sommige mensen werken liever in totale stilte, maar er is zeker een groep voor wie muziek een stimulerend effect heeft”, beaamt hoogleraar klinische neuropsychologie Scherder in een interview met het NRC. Hij verdiept zich al jaren in het effect van muziek op het brein. “We kennen het allemaal: in de loop van de dag, daalt onze concentratie. Dan kan een prikkel van buitenaf nodig zijn om je brein een boost te geven.” 


Focus en concentratie

Hoe deze boost werkt? Scherder legt het uit. Als klanken via je oren je hersenen binnenkomen, gaan ze eerst naar de hersenstam. In die hersenstam en het gebied eromheen worden stofjes aangemaakt (zoals noradrenaline en serotonine) die zorgen voor ‘opwinding’, het gevoel dat je weer scherp wordt. Deze stofjes komen vervolgens terecht in de hersenschors die daardoor als het ware wordt ‘aangezet’ waardoor je beter focust en je geconcentreerd kan doorwerken. De juiste muziek vermindert het gevoel van belasting en vermoeidheid. Zowel tempo en ritme als songteksten spelen een rol. 


Op kantoor en aan de operatietafel

Orthopedisch chirurg Frank van den Eeden (64) heeft nog bijna geen dag zónder muziek geopereerd vertelt hij aan het NRC. Klassiek zeker? "Juist niet!”, roept hij uit. "Als ik klassiek opzet, ga ik écht luisteren, dat leidt af.” Op zijn iPod staan daarom ruim vijfduizend "poppy songs”, van de Beatles tot Coldplay. Muziekpsycholoog Anneli Haake (40) zocht uit hoe het zit met muziek op kantoor. Naast dat dit ontspant en gelukkig maakt, bleek de belangrijkste reden niet afgeleid te raken. Kantoren zijn steeds vaker open ingericht waardoor je de hele dag door geluid om je heen hebt: van bellende collega’s tot vergaderingen naast je bureau. “Mensen zetten een koptelefoon op om onze eigen cocon te creëren.”


Bent u toe aan een ander geluid?

Wij laten dit graag aan u horen! Uitzendbureau 65plus maakt namelijk het verschil op de arbeidsmarkt door gewone dingen ongewoon goed te doen. Wanneer u met de handen in het haar zit door hoge werkdruk en personeelstekorten, zijn wij graag een luisterend oor en een partner in het vinden van de juiste oplossing voor u en uw organisatie. Of wanneer u als AOW-gerechtigde graag aan de slag wilt, kunnen we u aan een leuke bijverdienste helpen die bij u past. Dit realiseren wij door een toegewijd team en een uitgebreide wervings- en selectieprocedure. 

Klinkt dit als muziek in de oren? Neem contact op met onze HR-specialisten!


Bronnen: HR Kiosk & NRC