Werk zo gezond mogelijk door

Onlangs is aangekondigd dat de AOW-gerechtigde leeftijd verder omhoog gaat, naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. Werknemers in Nederland werken dus steeds langer door. Hoe kunt u deze laatste werkjaren vitaal en gezond volbrengen? Lees er hier meer over.

De laatste werkende jaren voor het pensioen kunnen voor sommigen zwaar vallen. Zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) dat zeven op de tien oudere werknemers ten minste één chronische aandoening of handicap heeft. Een kwart van hen heeft drie of meer chronische aandoeningen. Daarnaast wordt ruim 40 procent van de oudere werknemers door gezondheidsklachten belemmerd in het werk.
 

Langer werken met chronische aandoeningen

Volgens Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van de veroudering aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam, betekent dit niet dat werknemers in de laatste werkjaren zwak, ziek en misselijk zijn. “Chronische aandoeningen zoals diabetes of hart- en vaatziekten vallen met medicatie steeds vaker goed onder controle te houden. Maar het percentage chronisch zieken laat wel zien dat onze toegenomen levensverwachting niet vanzelfsprekend betekent dat we net zoveel jaar langer gezond kunnen doorwerken.” Hierbij wordt aangemerkt dat werknemers de laatste jaren voor hun pensioen niet vaker ziek zijn, maar als ze ziek worden, dan duurt hun ziekteperiode langer. 
 

Boos door langer doorwerken

Kène Henkens, onderzoeker bij het NIDI en hoogleraar pensioensociologie in Amsterdam en Groningen, deed onderzoek naar de beleving van mensen die langer moeten doorwerken. Een panel met 6.800 werknemers van 60 jaar en ouder werd geïnterviewd en hieruit blijkt dat 44 procent boos is over die verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. Henkens: “Die boosheid heeft effect op hoe mensen de laatste jaren werken. Ook blijkt dat naarmate mensen bozer zijn, ze vaker niet meer investeren in sociale relaties op het werk, geen nieuwe cursussen willen volgen en het liefst zo min mogelijk uren willen werken. Vooral mensen die moeite hebben om het werk vol te houden – bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of het werk lichamelijk zwaar is – hebben last van boosheid.”
 

Bespreek mogelijkheden met werkgever

Ook zegt Henkens dat het merendeel van de bedrijven nog geen goed beleid heeft voor werknemers die in hun laatste werkjaren zitten. “Er zijn wel mooie initiatieven, zoals projecten die de oudere werknemer fit moeten houden, maar vaak worden ze niet grondig doorgevoerd en verwateren ze na een tijdje weer.” Een van de belangrijkste dingen die werknemers kunnen doen, is volgens Henkens met de werkgever in gesprek gaan over de mogelijkheden. “Ga met elkaar in conclaaf: wat zijn de ambities, wat wil je de laatste jaren nog doen? Kunnen er dingen anders in het werk, waardoor het ook lichamelijk beter vol te houden is – bijvoorbeeld met langere pauzes, kortere werkdagen, andere diensten of deeltijdpensioen? Ik vind dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft om zo goed mogelijk de eindstreep te halen.”
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over doorwerken tot uw AOW-gerechtigde leeftijd? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden en regelingen die u kunt aanspreken wanneer u langer door wilt werken na uw pensioen? Schroom niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus! Wij kunnen u een en ander toelichten en kunnen u – wanneer u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt – bemiddelen naar een aantrekkelijke uitzendbaan! Bekijk hier een overzicht met onze actuele vacatures
 

Bron: Plusonline