Werkende 65-plussers in beeld: het CV van.. Bruno Korngold

Jaarlijks helpt uitzendbureau 65plus honderden enthousiaste senioren aan werk bij bedrijven in allerlei sectoren. In het CV van.. zetten we onze kandidaten in de schijnwerpers. Dit keer maken we nader kennis met Bruno Korngold, onderzoeker bij Fujifilm in Breda.

“Bij Fujifilm krijg ik de ruimte om te doen wat ik het liefst doe: onderzoeken.” 

Bruno Korngold, begon zijn loopbaan bij Fujifilm in februari 1987. Als Sr. Electrical Maintenance Engineer, hield hij zich bezig met het onderhoud, engineering en modificatie van fotografische productiesystemen. Nu, 28 jaar later, is hij Research Engineer Atmospheric Plasma Technology. Nog steeds bij Fujifilm, maar dan via de payroll constructie van Uitzendbureau 65plus.

Atmosferisch plasma

De afdeling waar Bruno Korngold werkt richt zich op onderzoek en applicaties op het gebied van atmosferisch plasma. Een plasma is de vierde aggregatietoestand van een materiaal en plasma is een geïoniseerd gas. Met geïoniseerd gas kun je een oppervlak modificeren en daardoor een materiaal andere eigenschappen geven. “Een materiaal waar je van oorsprong niets op aan kunt brengen, kan door behandeling van plasma worden open gebroken, waardoor het materiaal een chemische verbinding aan kan gaan met een andere stof. Fujifilm is druk bezig dit unieke proces te commercialiseren en de wereld in te krijgen”, legt Bruno uit.

Jongensdroom die uit is gekomen

Het bedrijf heeft zich jaren gericht op het aanbrengen van waterdamp barrières voor displays van bijvoorbeeld Gsm’s, monitoren en TV-toestellen met een display van glas. Als je het glas wilt vervangen door polymeer moet het wel waterdicht zijn. Dit kan worden bewerkstelligd door het aanbrengen van een dunne glasachtige laag. Het gaat dan om diktes in de orde van nanometers. Het werk is divers, afwisselend, interessant en uitdagend. “Het is een jongensdroom die is uitgekomen” glundert Bruno (66) die net terug is van de wintersport. “Als kleine jongen dook ik al in de scheikunde- en natuurkundeboeken. Bij Fujifilm krijg ik de ruimte om te doen wat ik het liefst doe: onderzoeken.”

De hoogste kwaliteitseisen

Bruno’s afdeling krijgt verzoeken van andere afdelingen, die bij Fujifilm interne klanten worden genoemd. De wens van de interne klant wordt vastgesteld in een user specification die wordt uitgewerkt in een project. Bruno en zijn team komen met ontwerpen en alternatieven waar de interne klant dan weer een terugkoppeling op geeft. Het kan meerdere jaren duren voordat een project is afgerond. De tijd is een lastig aspect, omdat Bruno apparaten en systemen ontwikkelt die nooit eerder zijn gebouwd. Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld en mede daarom heeft Fujifilm een clean room laten bouwen. In de clean room staat een plasma reactor die Bruno heeft ontwikkeld en waar inmiddels 21 patenten op zijn afgegeven.

Is er nooit iets wat onmogelijk is? “Nou, er worden wel eens vragen gesteld, waarbij ik mij even achter de oren moet krabben. Maar omdat ik zeer breed onderlegd ben, kan ik wel altijd beargumenteren waarom iets wel of niet zou kunnen”, zegt Bruno. Hij kijkt altijd eerst of in de markt al iets dergelijks beschikbaar is. “Vaak zijn er zaken die je standaard kunt kopen en daarnaast moet je andere zaken creëren. Ons team werkt niet alleen vanachter de computer, maar werkt ook met de handen. En dat is een heel leuke afwisseling.”

Van zeewater naar drinkwater

Op dit moment is er bij Fujifilm een afdeling die zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van membraan materiaal. Men heeft gasmembranen ontwikkeld waarmee vuil gas kan worden gezuiverd en waarmee CO2 kan worden afgescheiden. FUJI heeft de eerste order vanuit de USA binnen gekregen! Daarnaast is Fujifilm bezig met het produceren van watermembranen voor waterzuivering om van zeewater drinkwater te kunnen maken. Koning Willem-Alexander heeft een groot project geopend bij de Afsluitdijk: het opwekken van elektrisch energie door het verschil in zoutgehalte. Door het uitwisselen van ionen kan stroom worden opwekt, Blue Energy genoemd. Een prachtig project!

Doorwerken na 65 met een mentorfunctie

Toen Bruno bijna de AOW-gerechtigde leeftijd bereikte, concludeerde Fujifilm dat er veel kennis en ervaring verloren zou gaan als Bruno het bedrijf zou verlaten. Binnen de eigen gelederen werd gezocht naar een duizendpoot, maar die bleek in de praktijk niet te vinden. Sollicitanten bleken vaak specialistische kennis te hebben op een bepaald vakgebied, maar voor het werk dat Bruno doet heb je brede kennis nodig en een aantal specialismen. Zodoende kwam Fujifilm met de vraag of Bruno na de AOW-gerechtigde leeftijd nog parttime wilde doorwerken en naast het werk ook een mentorfunctie wilde vervullen. Bruno twijfelde geen moment. Sterker nog; hij wil blijven werken zolang het kan.

De leukste intercedente van Uitzendbureau 65plus

Het bleek omslachtig te zijn om als ZZP-er aan te blijven. Fujifilm had al eerder een pensioengerechtigde werknemer kunnen behouden via Uitzendbureau 65plus. De ervaringen en contacten met het bureau waren goed en via de payroll constructie van Uitzendbureau 65plus kan Bruno parttime blijven werken. Bruno is dik tevreden over Uitzendbureau 65plus; hij voert zijn uren in via de website van 65plus en zijn loonbetaling is altijd keurig op tijd. Als hij vragen heeft belt hij Jopie Simons. “De leukste intercedente van Uitzendbureau 65plus” lacht Bruno.

Bruno vindt vooral het internationaal karakter van het bedrijf bijzonder en interessant. Het is een combinatie van technologie, taalgevoel en culturen. “Fujifilm is een geweldig bedrijf om voor te werken. Het bedrijf ademt een positieve atmosfeer uit. Medewerkers zijn stuk voor stuk gemotiveerd en hebben de wil om te creëren en te innoveren. En omdat Fujifilm daar alle ruimte voor geeft, zet iedereen zich elke dag voor 200% in.

Ook iets voor u zo een enthousiaste kandidaat? Of wilt u zelf (weer) aan het werk? Bekijk dan wat Uitzendbureau 65plus kan betekenen voor u als opdrachtgever of kandidaat!