Werkende 65-plussers in beeld: het CV van.. Thea Elling

Jaarlijks helpt uitzendbureau 65plus honderden enthousiaste senioren aan werk bij bedrijven in allerlei sectoren. In het CV van.. zetten we onze kandidaten in de schijnwerpers en maken we nader kennis! 

Naam:  Thea Elling
Burgerlijke staat: Heeft een vriend
Kinderen/ kleinkinderen: vier kinderen en vijf kleinkinderen   
Leeftijd: 70 jaar
Woonplaats: Haarlem
Werkt voor 65plus sinds: 2009
Opdrachtgever: Centrum voor Conflicthantering
Opdracht opdrachtgever: Gastvrouw
Hobby: Alternatieve geneeskunde en in mensen in het algemeen

Viva España

Buenas días, ¿Qué tal? Zo begint het interview met Thea Elling, die het grootste gedeelte van haar leven in Spanje heeft gewoond. Haar zus ging als privé verpleegster naar Spanje en trouwde daar met een Spanjaard. Thea ging op uitnodiging van haar zus op vakantie naar Spanje en ook zij werd verliefd op een Spanjaard. Twee jaar later trouwden zij en vestigden zich in Salou, waar haar man een groot makelaarskantoor runde. Thea en haar man kregen vier kinderen en later nog vijf kleinkinderen die nog steeds allemaal in Spanje wonen.

Huisje, boompje beestje

Thea zorgde voor de kinderen terwijl haar man als makelaar werkte. Dat was pittig, want in drie jaar tijd kwamen er drie kinderen en Spaanse mannen hebben van huis uit niet geleerd om mee te helpen in het huishouden en zich bezig te houden met de opvoeding van de kinderen. Bovendien had haar man het erg druk in de makelaardij. Zo druk, dat hij Thea vroeg om mee te helpen in de zaak. Met veel plezier deed zij de PR, waar haar talenkennis goed van pas kwam.

Bezig bijtje

Naast de verzorging van de kinderen – de vierde was inmiddels geboren – en het PR werk, volgde Thea diverse cursussen op het gebied van alternatieve geneeskunde. Zij heeft 10 jaar de opleiding TRCD ( Damun’s Corporal Reballencing Technique) gevolgd en opende, samen met een vriendin, haar eigen centrum voor alternatieve geneeskunde. Men kon daar terecht voor onder andere reflexologie, kinesiologie, rebirthing en Reiki. En ze gaf ook yogalessen. Op de vraag of de combinatie kinderen, werken in de zaak én een eigen bedrijf niet erg druk was, doet ze af met: “Ach dat ging prima, want de lessen waren voornamelijk in het weekeinde. Ik gaf les aan 8 groepen van in totaal zo'n 97 vrouwen en 3 mannen. Bovendien moet je doen waar je hart ligt. Mijn man had graag een kunstgalerie willen openen, maar daar is het nooit van gekomen.”

Nieuwe fase in het leven

In 1999 scheidde Thea van haar man, maar ze bleef in Spanje wonen. Haar dochter opende een schoenenzaak en een lingeriewinkel en Thea werkte mee in de zaak. Toen beide zaken werden verkocht, namen zij een pension over in Cambrils. Samen met diezelfde dochter verbouwde zij het pand en werd het imago van het pension opgekrikt. Het lag niet aan hun inspanningen dat het pension niet rendabel was; de crisis sloeg hard toe in Spanje, waardoor de toeristen uitbleven en het doek viel voor het pension. Thea is er niet rouwig om; ze blikt terug op een fijne tijd waarin zij veel vreemde kostgangers mocht verwelkomen en veel heeft geleerd. “Een ander dochter van mij schreef stukken voor de televisie en heeft de verhalen uit deze tijd waarin wij het pension runden, verwerkt in een televisieserie. De serie heeft de televisie niet gehaald, maar dat maakt mij niet minder trots.”

Werkende 65-plusser in beeld: het cv van Thea Elling

Terug in Nederland

Op haar 65e kwam Thea terug naar Nederland. Daar heeft ze wel over na moeten denken. Ze was gewend aan de Spaanse cultuur die haar paste als een oude jas en was bang voor de Nederlandse mentaliteit, waar men elkaar veel meer op de huid zit en sneller kritiek spuit. Het is haar meegevallen en door haar positieve instelling en hands-on mentaliteit had Thea al snel haar draai weer gevonden. Ze geeft een aantal keer per week Spaanse les en massages en heeft sinds 3 jaar een vriend. Haar nichtje maakte haar attent op Uitzendbureau 65plus.

Werken voor 65plus

Thea schreef zich in en kon vrijwel direct beginnen bij een zorginstelling waar zij de maaltijden verzorgde voor cliënten. “Dat vond ik niet zo heel leuk, om heel eerlijk te zijn. Alles moest volgens strikte regels en het eten moest worden gepureerd. Er was geen ruimte voor creativiteit.” Ze doet dit werk daarom alleen nog als invalkracht. 

Uitzendbureau 65plus zette haar toen in bij het Centrum voor Conflicthantering waar zij koffie, thee en de lunch verzorgt. “Ik heb een budget en verder mag ik het vrij invullen. Ik ben hier meer de gastvrouw.“ Ondanks dat zij bij de opdrachtgever niet over een gasfornuis beschikt, wil ze de cursisten toch altijd iets warms voorschotelen. “Op het warmhoudplaatje van het koffiezetapparaat, rooster ik bijvoorbeeld pijnboompitten.”

Verliefd op het leven

Thea is niet snel tevreden en streeft idealen na. Ze wil de toekomst nog intens beleven. “Als je geen verwachtingen meer hebt in het leven, word je oud en verbitterd.” Ze zou zich graag nog verdienstelijk willen maken door het bieden van telefonische hulp. Ze heeft er de kennis en ervaring voor.

Ze wil haar leven pas afsluiten als ze er verliefd op is. Haar ex-man is inmiddels overleden en de kinderen en kleinkinderen wonen allemaal in Spanje. “Onze band ik goed” vertelt Thea, “maar ik mis ze niet. Mijn leven is vol en ik zorg dat ik mensen ken in Nederland zodat ik niet op mijn kinderen hoef te leunen.”

Wij nemen afscheid van deze inspirerende dame. Gracias, Thea Elling!

Ook iets voor u zo een enthousiaste kandidaat? Of wilt u zelf (weer) aan het werk? Bekijk dan wat uitzendbureau 65plus kan betekenen voor u als opdrachtgever of kandidaat!