Werkgever vraagt ten onrechte naar gezondheid sollicitant

Werkgever vraagt ten onrechte naar gezondheid sollicitant

Bij sollicitatieprocedures vragen werkgevers geregeld naar de gezondheid van een sollicitant, ondanks een verbod hierop. Werkgevers zouden hun sollicitatieformulieren met gezondheidsvragen aan moeten passen, zo pleit de CKA.

De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) is een commissie van de SER (Sociaal-Economische Raad). De CKA heeft onderzoek verricht naar de sollicitatieformulieren van werkgevers, want veelal bevatten deze formulieren gezondheidsvragen. Het stellen van deze vragen druist in tegen de Wet op medische keuringen. Alleen bedrijfsartsen mogen zulke gezondheidsgerelateerde vragen stellen, en dan ook alleen bij functies die een risico opleveren voor de gezondheid of veiligheid van medewerkers.
 

Maak melding bij de CKA

Volgens de SER stellen werkgevers deze vragen vooral wanneer ze online contact hebben met hun sollicitant. Naar verwachting zijn werkgevers in veel gevallen niet op de hoogte van de regels van de Wet op medische keuringen. Krijgt u tijdens een sollicitatieprocedure te maken met gezondheidsvragen, dan kunt u dit melden op de website van de CKA. Vervolgens zal de CKA de desbetreffende werkgevers op de geldende wetgeving wijzen.

Bron: NU
 

Reageren