Werkgevers zetten zich in voor werknemers op leeftijd

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van werkgevers met oudere werknemers. Wat blijkt? Nu de AOW-leeftijd stijgt, voelen werkgevers de druk om werknemers op leeftijd aan het werk te houden. Lees er meer over op de blog van Uitzendbureau 65plus.

Werknemers die uitvielen vóór ze met pensioen gingen, vloeiden voorheen af met een financiële regeling. Nu dergelijke regelingen minder toegepast worden, maken werkgevers zich zorgen over werknemers die eerder moeten stoppen dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) blijkt dat 56 procent van de werkgevers denkt dat oudere werknemers de arbeidsproductiviteit in hun bedrijven omlaagdrukken en 82 procent denkt dat de arbeidskosten toenemen. 
 

Managers in de bouw en industrie

Volgens de onderzoekers van Nidi leefden deze zorgen minder in 2009 – bijna tien jaar geleden. In 2009 dacht een derde van de werkgevers dat een vergrijzend personeelsbestand zou leiden tot een verminderde arbeidsproductiviteit. Ook zaten werkgevers destijds minder in over een mogelijke verhoging van de arbeidskosten. Uit het onderzoek komt overigens naar voren dat met name managers in de bouw en industrie zich zorgen maken: in deze branches is het werk fysiek zwaarder en is het risico op gezondheidsklachten groter.
 

Inzetten door duurzame inzetbaarheid

Nidi-onderzoeker Kène Henkens vertelt aan dagblad Trouw waarom werkgevers zich meer zorgen maken: “Langer doorwerken is een feit. Het besef dat de AOW-leeftijd maar blijft stijgen, maakt dat werkgevers de druk voelen om meer in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Sommigen hebben nu al werknemers in dienst van wie ze weten dat die de 65 jaar niet eens halen.” Een andere verklaring is de aantrekkende arbeidsmarkt: “In sectoren een tekort aan personeel is, kan het zijn dat bedrijven oudere werknemers vasthouden om hun kennis te delen.”
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Bekijk het volledige artikel in dagblad Trouw. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij kunnen u meer vertellen over het doorwerken tot de AOW-gerechtigde leeftijd en kunnen u helpen wanneer u medewerkers zoekt die zelfs ná het bereiken van de AOW-leeftijd door willen werken. 

Bron: Trouw