Werknemer vindt beoordelings- en functioneringsgesprekken overbodig

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van de Nederlandse werknemers de beoordelings- en functioneringsgesprekken overbodig vindt. Dat blijkt uit een jaarlijks benchmarkonderzoek van Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en services.

Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en services, voerde afgelopen zomer samen met TNS Nipo een benchmarkonderzoek uit onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches. Uit de Raet HR Benchmark 2015-2016 blijkt dat werknemers vinden dat beoordelingsgesprekken niets toevoegen aan de ontwikkeling van het personeel. Dat stelt ruim een kwart (27%) van de ondervraagden. 24 Procent van de ondervraagden gaf bovendien aan dat ze functioneringsgesprekken niet meer van deze tijd vinden. Dat terwijl werkgevers deze instrumenten nog wel veelvuldig inzetten.

 

Ontwikkelinstrumenten worden vaak niet aangeboden

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat een groot aantal organisaties niet eens ontwikkelinstrumenten aanbiedt. Meer dan een tiende (12%) van de Nederlandse werknemers geeft aan dat hun werkgever dergelijke hulpmiddelen niet aanreikt. Volgens medewerkers is het functioneringsgesprek nog altijd het meest aangeboden (61%) ontwikkelinstrument, gevolgd door opleidingen en trainingen (60%) en beoordelingsgesprekken (58%). De minst aangeboden hulpmiddelen zijn 360-graden-feedback (12%), assessments (8%) en persoonlijkheidstesten (7%). De uitkomsten gelden voor zowel jonge als oude medewerkers: er is vrijwel geen onderscheid in verschillende leeftijdsgroepen.
 

Verklaring onderzoeksresultaten

Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet, reageert op de website Alles over HR op de onderzoeksresultaten van de benchmark: “Vaak worden er bij de ontwikkeling van medewerkers standaardlijstjes afgevinkt. Beoordelings- en functioneringsgesprekken zijn hier een goed voorbeeld van. Deze gesprekken worden door alle betrokkenen nog vaak gezien als een ‘moetje’. De medewerker wil graag zelf de regie over zijn of haar ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat personeel gemotiveerd is en betrokken raakt bij de eigen groei. Geef medewerkers de kans om te dromen en faciliteer ze bij het uitvoeren hiervan, zonder top-down de organisatiewensen op te leggen.”

Wilt u de Raet HR Benchmark 2015-2016 teruglezen? De verschillende onderzoeksrapporten zijn te downloaden via de website van Raet!

Bron: Alles over HR