Werknemers basisonderwijs verdienen minder

Werknemers basisonderwijs verdienen minder

Er is veel gaande in het onderwijs, en met name de salarissen staan ter discussie. Uit recent onderzoek blijkt dat leraren en schoolleiders in het basisonderwijs fors minder verdienen dan vergelijkbare werknemers in de particuliere sector. 

Het rapport 'Wat een leraar verdient. Vergelijking van het loon van leraren en schoolleiders in het primair onderwijs met de marktsector, 2006- 2015' is uitgevoerd in opdracht van het Arbeidsmarktplatform. De aanleiding voor het onderzoek is de vraag of het primair onderwijs met de particuliere sector kan concurreren om hogeropgeleid personeel.
 

Uitkomsten rapport

De Nationale Onderwijsgids is in het rapport gedoken en komt met de volgende uitkomsten: “Uit de vergelijking blijkt dat docenten in 2015 gemiddeld € 26 bruto per uur verdienden, € 4 (14 procent) minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector. Het loonverschil voor masteropgeleide leraren is fors, namelijk 23 procent (€ 8). Dit percentage is veel hoger dan het loonverschil voor de hbo-opgeleide leraren, dat is 11 procent.
 

Verschil in leeftijd 

Leraren boven de 35 jaar verdienen veel minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector, het verschil loopt op tot 35 procent voor voltijdswerkende leraren, dat is € 15 per uur minder. Het gemiddelde bruto loon voor leraren jonger dan 35 jaar met een voltijds dienstverband is 3 procent lager dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector.”
 

Loon schoolleiders

Zelfs schoolleiders hebben een lager gemiddeld bruto uurloon. In 2015 verdienden schoolleiders ongeveer 12 procent minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector, een verschil van ongeveer € 5 gemiddeld bruto uurloon.”
 

Contact met 65plus In het Onderwijs

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Bekijk het rapport van Arbeidsmarktplatform, of neem contact op met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs. Wij zijn een uitzendbureau gericht op AOW-gerechtigde medewerkers die aan de slag willen in het onderwijs. Wij begeleiden hen naar de perfecte baan. Meer weten over onze dienstverlening? Bekijk onze informatie voor werkgevers en werknemers (werkzoekenden).

Bron: Nationale Onderwijsgids
 

Reageren