Woord van het Jaar 2017 is ‘plofklas’

Woord van het Jaar 2017 is ‘plofklas’

Onlangs is door Onze Taal en NTR het Woord van het Jaar 2017 gekozen. Uit de verkiezing kwam het woord ‘plofklas’ als populairste woord uit de bus. Volgens de organisatie hebben vooral veel leraren hun stem uitgebracht. 

Eind december zond NPO 2 het televisieprogramma De Avond van Taal uit. In dit taalprogramma werd teruggeblikt op het afgelopen taaljaar, waarbij onder andere het Woord van het Jaar bekend werd gemaakt. Van 4 tot 17 december kon online worden gekozen uit een lijst van tien woorden. Tijdens de verkiezingsavond kreeg ‘Plofklas’ een ongekend hoog percentage van de stemmen: 66 procent maar liefst. Op nummer twee en drie eindigden ‘nepnieuws’ (13 procent) en ‘genderneutraal’ (7 procent). 
 

Overvolle klas met te veel leerlingen

Een ‘plofklas’ betekent een overvolle klas met te veel leerlingen. De keuze voor het relatief onbekende woord verbaasde de organisatoren. De woorden ‘nepnieuws’ en ‘genderneutraal’ doken het afgelopen jaar namelijk veel vaker op in de media. Vibeke Roeper, directeur van Onze Taal, vertelt tegenover NOS: “Het was voor ons ook een verrassing dat dit een winnend woord was. We hebben natuurlijk veel onderwijsmensen in de achterban, daar is het wel een ding. En de verkiezing was in de tijd van de onderwijsdemonstraties, misschien dat dat heeft meegespeeld.”
 

Comeback na lerarenprotesten 

Het woord stamt al uit 2013, toen het burgerinitiatief ‘Stop de Overvolle Klassen’ de regering een petitie aanbood tegen klassen met meer dan dertig leerlingen. Met de lerarenprotesten van afgelopen najaar maakte het begrip een comeback. Op socialmediakanalen werd door onderwijsmedewerkers massaal opgeroepen dit woord te kronen tot Woord van het Jaar 2017.

Bron: NOS en Onze Taal

Reageren