Zelf een pensioen opbouwen zorgt voor een acceptabele AOW

Onlangs verscheen er in dagblad Trouw een opiniestuk over het terugvallen op de AOW-uitkering en het afschaffen van het verplicht pensioen. Lees op de blog van Uitzendbureau 65plus meer informatie over dit opinieartikel.

In dagblad Trouw verscheen onlangs een opinieartikel van Sytze de Boer. In het artikel heeft De Boer het over het terugvallen op de AOW en het afschaffen van verplicht pensioen. Ook wordt er in het artikel benadrukt dat het verplicht pensioensparen belastingvoordeel voor de rijken zou hebben, terwijl het opbouwen van pensioen voor hogere inkomens beperkt wordt tot € 100.000. Na verschillende vastgelopen onderhandelingen over het pensioenvraagstuk worden er vaak beslissingen genomen zonder dat er keiharde cijfers beschikbaar zijn. 
 

Hogere inkomens

Dit is het gevolg van een progressief belastingstelsel dat in Nederland wordt gehanteerd. Dankzij dit stelsel worden hogere inkomens hoger belast. Toch zijn de personen met de hoge inkomens diegenen die het hoogste percentage belasting afdragen, zo meent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hieruit wordt duidelijk dat de top 10-procent meest verdienenden, 53 procent van de belastingen betaalt. 
 

De AOW 

Gezien de zorgen over het gebrek aan pensioenopbouw bij zzp’ers, klinkt het voorstel om pensioenopbouw niet meer verplicht te stellen omdat burgers zelf wel sparen Rafael Torres Villalba naïef in de oren. De AOW wordt jaarlijks gefinancierd uit Rijksinkomsten. De AOW kost ongeveer 36 miljard euro per jaar, wat bijna 12 procent van de rijksbegroting omvat. In 1956 stonden er 6,4 werkenden ten opzichte van één AOW-ontvanger. In 2016 is dit nog slechts 3,3 werkenden op één AOW-ontvanger en volgens de ramingen zijn er in 2040 slechts 2,6 werkenden tegenover één AOW-ontvanger. 
 

Pensioen opbouwen 

Volgens Sytze de Boer is het daarom van belang dat we de inkomens die het kunnen dragen verplichten om zoveel mogelijk eigen pensioen op te bouwen. Zo zijn de personen die in de toekomst afhankelijk zijn van de AOW zeker van een acceptabel AOW.
 

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij hebben dan ook veel kennis over de AOW in Nederland. Neem nu contact met ons op en stel uw vragen.

Bron: Trouw