Zittend beroep? Beweeg dagelijks één uur

Heeft u een zittend beroep, waarbij u weinig tot niet beweegt? Uit onderzoek blijkt dat u de gezondheidsrisico’s van een zittend beroep kunt compenseren met een uur beweging per dag. Lees er hier meer over.

Te weinig bewegen wordt in verband gebracht met een hoger risico op ziekten als diabetes, hartziekten en bepaalde typen kanker. Om de impact van beweging en stilzitten te bepalen, voerden Noorse wetenschappers van de School of Sport Sciences een onderzoek uit: ‘Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women’. Hierin combineerden zij gegevens van dertien bestaande onderzoeken, waarbij ruim één miljoen proefpersonen werden bestudeerd.

Voornaamste conclusie

De deelnemers van deze onderzoeken werden in groepen ingedeeld op basis van hun hoeveelheid beweging per dag. Vervolgens werd gekeken hoeveel mensen gedurende de onderzoeksperiode van veertien jaar zijn overleden. De voornaamste conclusie uit het onderzoek? Elke dag een uur bewegen compenseert de schadelijke gevolgen van acht uur per dag op een stoel doorbrengen!
 

Lang zitten niet te vermijden

Ulf Ekelund, een van de onderzoekers, vertelt daarover het volgende: “Voor veel mensen die naar hun werk forenzen en een kantoorbaan hebben, valt lang zitten niet te vermijden. Vooral voor deze mensen kunnen we het belang van genoeg bewegen niet genoeg benadrukken. Of bewegen nu is in de vorm van een lunchwandeling, een rondje hardlopen ’s ochtends of fietsen naar je werk. Een uur per dag bewegen is optimaal. Lukt dat niet, dan kun je het risico ook al verlagen met een beetje beweging.”
 

Televisie kijken schadelijk

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat deelnemers die acht uur per dag – maar daarnaast fysiek actief waren – een veel lager risico hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder zaten maar óók minder bewogen. Ook televisie kijken bleek ongezonder dan veel achter een bureau zitten. Meer dan drie uur tv kijken, verhoogde bij alle deelnemers het risico op vroegtijdig overlijden. Dit gold echter niet voor de actiefste groep.
 

Bron: PlusOnline