Zó gaat u met een gerust hart op vakantie

Tijdens de zomermaanden gaan veel werknemers er even tussenuit. Zowel jong als oud reist bijvoorbeeld af naar Zuid-Europa, Amerika of Azië. Maar op vakantie gaan betekent dat uw thuisblijvende collega’s de werklast moeten opvangen. Zo gaat u dit jaar zorgeloos op vakantie.

Zorgeloos op vakantie gaan is niet vanzelfsprekend. Want wat voor u misschien vanzelfsprekend is, kan voor een ander een behoorlijk uitdaging zijn. Met de juiste voorbereiding bent u verzekerd van een topvakantie. Neem onderstaande tips ter harte en ga met een gerust hart op vakantie. 
 

Tip 1: Alles netjes achterlaten

Het geheim van een zorgeloze vakantie is een zorgeloos bureau. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Want als u na uw laatste werkdag nog niet-afgeronde zaken heeft lopen, dan kan dit leiden tot hoofdzorgen. Zorg dus dat belangrijke taken door anderen worden opgepakt en de minder belangrijke taken verzet worden. Eventueel kunt u ook werkzaamheden overdragen aan anderen. Maak hiervoor wel een overzichtelijke overdracht.
 

Tip 2: Duidelijke overdracht

Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van werken. Wanneer u een paar weken op vakantie gaat, wilt u het voor uw collega’s zo eenvoudig mogelijk maken om uw taken over te nemen. Zorg daarom voor een heldere overdracht waarin alle belangrijke taken en handelingen vermeld staan. Hoe duidelijker is wat er moet gebeuren, des te efficiënter uw vervanger aan de slag kan. Zo hoeft u tijdens uw vakantie zo min mogelijk gestoord te worden met vragen over wachtwoorden, deadlines of achterstallig werk. 
 

Tip 3: Belangrijke afspraken inplannen

Wanneer u een paar weken weggaat, doet u er verstandig aan om de belangrijke zaken ingepland te hebben. Het inplannen van de grote taken doet u vóór uw vakantie. Zo weet u zeker dat u bij terugkomst niets vergeet. Mocht u een baanbrekend idee krijgen tijdens uw vrije dagen, maak er dan een notitie of herinnering van. Zo kunt u het idee van u af zetten en ongestoord genieten van uw vakantie. 
 

Tip 4: Schakel internet uit

Toen mobiel internetten nog in de kinderschoenen stond, was het meer een last dan een zege. Per ongeluk een bezoekje brengen aan een website resulteerde in torenhoge rekeningen. Een dure hobby, dus. Vandaag de dag maakt u overal in de EU gebruik van internet. Dit betekent echter niet dat u dit ook moet doen. Zet, net als vroeger, tijdens uw vakantie uw internet uit. Dit bespaart u een hoop stress en afleiding. 
 

Tip 5: Plan een vast contactmoment

Helaas zit niet altijd alles mee en zullen er momenten zijn dat uw collega’s écht uw hulp nodig hebben. U heeft dan de keuze om hier niets mee te doen, of een uitzondering te maken voor speciale gevallen. Dit betekent natuurlijk niet dat u iedere avond uw e-mail moet openen. Plan bijvoorbeeld een vast contactmoment in waarop u de meest belangrijke zaken regelt. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over onverwachte telefoontjes.
 

Tip 6: Toch altijd aan het werk?

Blijft u bezig? Zorg dan wél dat u goed voorbereid op reis gaat. De meeste geniale ideeën ontstaan op onverwachte momenten. Bent u op vakantie en wilt u het idee direct delen met uw werkgever, dan kunt u gebruikmaken van verschillende apps die de communicatie vereenvoudigen. Denk bijvoorbeeld aan Evernote, Google Keep of Dropbox. Het idee kan zo weer vervlogen zijn.
 

Vakantiewerk via Uitzendbureau 65plus

Gaat u niet op vakantie en wilt u tijdens de zomermaanden de handen uit de mouwen steken? Uitzendbureau 65plus is doorlopend op zoek naar AOW-gerechtigde medewerkers die aan de slag gaan als vakantiekracht. Zij worden tijdelijk bij een opdrachtgever geplaatst die tijdens de zomermaanden kampen met een tekort aan medewerkers. Deze opdrachtgevers kunnen tijdens de zomermaanden ook nog mee doen aan een persoonlijke winactie.