Zo selecteert u een goede 65-plusser voor uw vacature

Wilt u als bedrijf een 65-plusser aannemen? Oudere werknemers kunnen veel waarde toevoegen aan uw onderneming. Lees hier hoe u een goede 65-plusser selecteert voor uw vacature en bekijk enkele tips die uw keuze kunnen vergemakkelijken!

De komende jaren wordt de AOW-gerechtigde leeftijd steeds verder opgeschroefd. Nu ligt die grens op 65 jaar, maar dit wordt de komende jaren hoger en hoger. Werkzoekenden van 55 jaar kunt u dus niet zo gemakkelijk afschrijven, want zij hebben nog minimaal 12 arbeidsjaren voor de boeg. Argumenten als ‘het heeft geen zin een oudere werknemer aan te nemen, want hij of zij stopt toch gauw, zijn niet reëel.
 

Oudere werknemers minder vitaal? Welnee!

Het aannemen van een 65-plusser brengt juist volop voordelen met zich mee. Oudere werknemers zijn ervaren in hun vak en ze nemen beslissingen weloverwogen. Ook zijn oudere werknemers loyaler naar hun werkgever: ze hoeven niet meer van de ene naar de andere baan om carrière te maken. En u hoeft bovendien niet bang te zijn dat een oudere werknemer sneller uitvalt wegens ziekte of vermoeidheid: ouderen van nu zijn fitter dan ooit en gaan niet gauw bij de pakken neerzitten.

Voorbeeld:
Bent u toch bang dat een oudere medewerker voor lange tijd uitvalt door ziekte? Neemt u iemand aan die voor 8 juli 1954 is geboren en minimaal 52 weken recht had op een werkloosheidsuitkering? Dan komt u in aanmerking voor een zogenaamde no-risk polis: bij ziekte neemt het UWV na 13 weken de loondoorbetaling van u over.
 

Kijk verder dan de diploma’s

Een 65-plusser beschikt misschien niet over de meest actuele diploma’s of deze sluiten niet aan bij het huidige opleidingsniveau. Maar oudere medewerkers beschikken wel over jarenlange werkervaring én een schat aan kennis! Staar u dus niet blind op opleiding en niveau, maar kijk naar de vaardigheden van een sollicitant! Zo kunt u in een sollicitatiegesprek vragen naar werkervaring en projecten die de sollicitant heeft uitgevoerd: zo komt u erachter wat de sollicitant werkelijk in zijn of haar mars heeft!

Voorbeeld:
Beschikt de sollicitant desondanks toch niet over de juiste kennis? Als u een oudere werknemer aanneemt die nu een uitkering ontvangt, dan kunt u bij de overheid een scholingsvoucher aanvragen van maximaal € 1.000: hiermee kunt u investeren in een geschikte opleiding of cursus voor de nieuwe medewerker!
 

Ben u bewust van vooroordelen

Vooroordelen spelen een grote rol in onze samenleving. Iedereen heeft vooringenomen ideeën over bijvoorbeeld jonge medewerkers, medewerkers met een buitenlandse achtergrond of oudere medewerkers. Zo kunnen mensen over oudere collega’s denken dat ze trager van begrip zijn, minder productief zijn en minder afweten van zaken als social media. Kijk voorbij de leeftijd van de sollicitant en let op motivatie, energie en enthousiasme. Dat zijn belangrijke karaktereigenschappen waar u écht iets aan heeft. Andere zaken kunt u uw oudere medewerker altijd nog aanleren, bijvoorbeeld met cursussen of trainingen.

Voorbeeld:
Twijfelt u desondanks over het aannemen van een oudere sollicitant? Komt de sollicitant uit een uitkeringssituatie, dan kunt u hem of haar altijd een proefplaatsing aanbieden. Hierbij komt de sollicitant twee maanden met behoud van uitkering bij u werken. Zo kunt u gemakkelijker bepalen of de werkgever echt van toegevoegde waarde is voor uw bedrijf!
 

Neem contact op met Uitzendbureau 65plus

Wilt u een oudere werknemer aannemen? Bij Uitzendbureau 65plus beschikken we over ervaren, gemotiveerde en bovenal gekwalificeerde medewerkers die willen doorwerken nadat ze de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Lees enkele van onze succesverhalen of neem contact op met onze HR specialisten!

Bron: Open voor 50+