Zzp’er minder gestrest dan werknemer in loondienst

Zzp’er minder gestrest dan werknemer in loondienst

Het aantal mensen met burn-outklachten is aanzienlijk lager onder zelfstandige ondernemers dan onder medewerkers in loondienst. Dat blijkt uit onlangs gepresenteerde cijfers van TNO en CBS.
 

Onderzoeksorganisatie TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben vergelijkend onderzoek uitgevoerd onder zo’n 5.000 zelfstandigen zonder personeel en bijna 38.000 werknemers. Hieruit komt naar voren dat zelfstandigen op diverse vlakken positiever scoren dan werknemers in dienstverband. Zo ervaren ze minder werkdruk dan medewerkers die in loondienst zijn. Ruim 7 procent van de zzp’ers voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel. Het aantal burn-outklachten is lager, terwijl zij wel meer uren werken (36 uur ten opzichte van 30 uur).
 

Langer doorwerken

Daarnaast beoordelen zzp’ers hun eigen functioneren beter en zijn ze meer bevlogen met hun werk bezig. Zelfstandig ondernemers zonder personeel willen gemiddeld tot hun 67ste blijven werken – zij denken hier geestelijk en lichamelijk toe in staat te zijn. Werknemers verwachten gemiddeld tot 63 jaar door te werken. Ook melden zzp’ers zich minder vaak ziek: het verzuimpercentage van zelfstandig ondernemers is lager is dan dat van werknemers. Uit het onderzoek blijkt echter dat zelfstandigen hun werkzaamheden eerder verwaarlozen voor familiekwesties of activiteiten met hun familie.
 

Gezondheid van zzp’ers

Daarentegen zeggen de zzp’ers een minder goede gezondheid te ervaren dan hun leeftijdsgenoten die in dienstverband werken (of hebben gewerkt). Zij geven aan dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen in de (land)bouw en industrie.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderzoek, kijk dan op de website van het CBS. Hier kunt u onder andere een handige factsheet downloaden waarin zelfstandig ondernemers zonder personeel worden vergeleken met werknemers. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus. Wij kunnen u bijvoorbeeld meer informatie geven over doorwerken na het behalen van de AOW-gerechtigde leeftijd, of u nu zzp’er bent of in vaste loondienst heeft gewerkt.

Bron: Nu.nl en CBS
 

Reageren