Neuropsycholoog Erik Scherder (69)

Ruim 18% van de senioren werkt door na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. In de serie 'Bekend met Pensioen' interviewt ABP bekende Nederlanders over met pensioen gaan: dromen ze ervan of moeten ze er nog niet aan denken? In de eerste editie vertelt neuropsycholoog Erik Scherder (69), onder andere bekend van tv-colleges over de werking van het brein, over zijn invulling van zijn pensioen. Hij zit als ambassadeur van de wandelapp 'het Ommetje' van de Hersenstichting en docent aan de Vrije Universiteit zeker niet stil. Sterker nog: hij moet er nog niet aan denken om te stoppen met werken. "Ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds bij de VU werk. Ik doe er alles aan om fit te blijven, zodat ik niet achteraf kan zeggen: ik wist het wel, maar ik heb het niet gedaan."

Neuropsycholoog Erik Scherder (69): Ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds bij de Vrije Universiteit werk

Niet je leeftijd leven

Ondanks zijn AOW-gerechtigde leeftijd is Scherder niet bezig mijn zijn pensioen. Pensioenfonds ABP hoort dat vaker. Zij vragen zich dan ook af of er iets in onze hersenen is dat maakt dat we hier liever niet aan denken. Scherder: "Ik weet niet of we dat in het algemeen zo kunnen stellen. Er zijn heel veel mensen die wel degelijk geïnteresseerd zijn in hun pensioen. Maar ik heb het geluk dat ik als professor kan doorwerken aan de VU in Amsterdam."

Of er iets is waar hij rekening mee begint te houden, gezien zijn leeftijd, is dan ook niet het geval: "Daar hou ik me verre van, al moet ik wel zeggen dat ik voor de EO bezig ben met een serie over dit onderwerp. Wat ik hierover wil zeggen is dat het belangrijk is om geen negatief beeld te hebben van ouder worden. Als dat wel het geval is dan ga je achteruit. Ik trek me niets aan van mijn leeftijd. Uiteraard heeft niet iedereen het geluk om op latere leeftijd nog altijd in een goede conditie te zijn. Maar ik weet uit diverse studies dat we een grotere kans maken op een gezonde oude dag als je niet je leeftijd leeft."

Brein in beweging

"Stoppen is voor mij geen optie. Zolang mijn gezondheid dat toelaat natuurlijk." Scherder is dan ook voorstander van het langer doorwerken. "Mijn belangrijkste boodschap is: wat je ook doet, het moet moeite kosten. Er zijn mensen die zeggen dat wanneer ze met pensioen gaan, dat ze vanaf dat moment alleen nog leuke dingen willen doen. Dan zeg ik plagerig: dat vind ik een beetje sneu. Wat ik bedoel te zeggen - en daar zijn ook studies naar gedaan – is dat je brein in beweging moet blijven. Net als je lichaam. Het is overigens ook prima als het vrijwilligerswerk is waar mensen voor kiezen. Of een studie of iets anders. Zolang het maar moeite kost."

Dan is de vraag natuurlijk: maar waarom is dat zo belangrijk? Als neuropsycholoog weet Scherder daar natuurlijk wel antwoord op. "Met pensioen gaan doet eigenlijk alleen iets als er een soort knik ontstaat. Dus dat iemand heel nadrukkelijk in een andere fase belandt. Ik kan het uitleggen met een voorbeeld. De Volkskrant heeft een keer mannen gefotografeerd op de dag dat ze met pensioen gingen en vervolgens twee jaar later opnieuw. Wat je zag was dat er een gigantische veroudering had plaatsgevonden. Gewoon omdat het leek alsof de stekker eruit was getrokken. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat mensen alleen maar moeten werken om gezond te blijven. Natuurlijk niet. Waar het om gaat is dat iemand met pensioen gaat, zichzelf op een andere manier blijft uitdagen."

Toegevoegde waarde

Tot slot heeft Scherder nog een advies voor (bijna) AOW-gerechtigden: "Het gaat eigenlijk om de periode ruim daarvoor. Als je weet dat je over bijvoorbeeld 10 jaar met pensioen gaat, dan is het belangrijk om op dat moment al te bedenken: wat ga ik straks doen. De overgang van werken naar niet werken moet niet te plots komen. Het is belangrijk om een hobby te hebben. Dat kan zijn het leren van een taal of een instrument bespelen. Het kan ook vrijwilligerswerk zijn. Het gaat erom dat het iets moet toevoegen. Als u bedenkt dat u straks thuis een beetje gaat uitslapen en verder niets. Dat is niet wat u moet doen."

Bron: ABP