Wat wij van Japan kunnen leren als het gaat om de vergrijzing

Nederland kampt met een enorme vergrijzing van de bevolking. Feit is echter dat Japan hier nog veel meer mee te maken heeft. Die vergrijzende samenleving is ook voor hen een enorme uitdaging, maar hoe doen zij dat nou eigenlijk? De Leyden Academy organiseerde een online lezing om dit te bespreken. Hierbij sprak professor Taichi Ono over de Japanse ouderenzorg, hoogleraar Tineke Abma belichtte het Nederlandse perspectief en de lezing eindigde met een discussie tussen de 25 deelnemers.

Wat wij van Japan kunnen leren als het gaat om de vergrijzing

Langer actief blijven

Professor Taichi Ono van het Japanse National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS) is van mening dat we onze mindset volledig moeten omgooien. We leven langer en we moeten hier ook de vruchten van plukken, stelt hij. Aan het einde van zijn presentatie werd het concept van Kyou-Dou gedeeld, het Japanse karakter voor werk en aanmoediging. Volgens dit concept is het belangrijk voor ons welzijn én salaris om langer actief te blijven.   

De kunst afkijken van Japan

De hoogleraar Ouderenparticipatie en directeur van Leyden Academy, Tineke Abma, vindt dat Nederland veel kan leren van Japan. Volgens haar is Japan de absolute voorloper in vergrijzing en dus ook in het omgaan met de kansen en uitdagingen op dat gebied. Een internationale uitwisseling is, als het aan Tineke ligt, dan ook enorm vruchtbaar. Wij kunnen op deze manier de kunst afkijken van de Japanners, maar dat geldt andersom ook voor hen. 

65plus als voorbeeld voor Aziatische partijen

De Japanners kunnen namelijk ook veel van Nederland leren. Onze Communicatie Adviseur, Bart Veltman, vertelt: “Wij zijn regelmatig benaderd door buitenlandse Aziatische partijen die op zoek waren naar inspiratie. Uitzendbureau 65plus komt vaak als best practice naar voren en vandaar dat we vaak vanuit Den Haag worden gezien als de specialist en voorbeeld voor buitenlandse delegaties.” 

Bron: Leyden Academy