Column Esther Zoetmulder, oprichter van GezondOud

Een hedendaags en verfrissend sportaanbod voor senioren: dat was ons doel

Mijn schoonmoeder van 68 was misschien wel mijn grootste bron van inspiratie om begin 2018 samen met Constance Schuller GezondOud op te richten. Zij verloor in 2016 haar man en besloot een jaar later te verhuizen naar het westen om daarmee dichter bij haar kind en kleinkinderen te gaan wonen. Ze liet haar sociale leven achter, maar bouwde mede dankzij GezondOud in een razend tempo weer een nieuw sociaal leven op. Verre van sportief was er weinig sportaanbod waar zij zich toe aangetrokken voelde. GezondOud trok haar wel. Ze begon met 1 keer sporten in de buitenlucht en doet dit ondertussen 2 à 3 keer in de week. Naast dat zij zich er lichamelijk heel erg goed bij voelt heeft ze mede dankzij GezondOud een mooi sociaal netwerk opgebouwd.

Column Esther Zoetmulder, oprichter van GezondOud

Schoonmoeder aan het woord

Mijn schoonmoeder vertelt: "Ik ben nooit heel erg sportief geweest. Ik speelde badminton en vond dat met name heel erg gezellig. Ik heb me wel eens verdiept in het aanbod voor senioren, maar er was eigenlijk niets waar ik enthousiast van werd. Ik vind dat het aanbod over het algemeen meer gericht is op de oude ouderen en minder op de actieve zestiger die net zoals ik nog midden in het leven staat. Ik voel me absoluut niet oud maar ben me er tegelijkertijd wel heel erg van bewust dat ik een stukje eigen verantwoordelijkheid heb in het proces van gezond en gelukkig ouder worden. Regelmatig bewegen en een goed sociaal netwerk vormen daarvoor in mijn ogen wel de basis. Bij GezondOud sporten we op de mooiste plekken in de natuur met een gezellige groep gelijkgestemde. We sporten op ons eigen niveau maar worden door een deskundige trainer wel gemotiveerd om het maximale uit onszelf te halen. De buitenlucht, het type mensen, de uitstraling en de manier waarop GezondOud met haar leden communiceert is lekker vlot en hedendaags. Mij spreekt dit heel erg aan."

Een goed gevoel en waardevolle contacten

Zelf ben ik zeer sportief. Zo hockey ik al mijn hele leven en heb ik daarnaast tal van andere sporten beoefend. Altijd in de buitenlucht en in teamverband. Het sporten in een team werkt voor mij zeer motiverend, maar ook het sociale contact vind ik erg belangrijk. Vanuit mijn sportbeoefening zijn er altijd waardevolle vriendschappen ontstaan. De mensen waar ik mee sport zijn gek genoeg vaak mensen die min of meer op dezelfde manier in het leven staan. Dat wat sporten mij brengt gunde ik mijn (schoon)ouders ook maar ik miste daarin het verfrissende aanbod en besloot dit aanbod zelf te creëren. Ik vind het super waardevol om met deze doelgroep te werken en vind het onbegrijpelijk dat wij als samenleving toch de neiging hebben om gepensioneerde af te schrijven. Mensen waar wij mee werken staan nog midden in het leven, hebben een noemenswaardige carrière achter de rug en zijn onderzoekend en actief. Wij kunnen echt nog heel veel van deze doelgroep leren. 

De dingen kunnen blijven doen waar je energie van krijgt

Toen een deelnemer ons vroeg of ze voor ons kon komen werken twijfelde we geen moment. Met het doel om mensen te helpen gezond en gelukkig ouder te worden moet je als organisatie ook de ruimte creëren aan je doelgroep om dat te blijven doen waar ze energie van krijgen. Werken en daarmee van toegevoegde waarde kunnen zijn was voor Jennie (68) heel belangrijk. Ondertussen werkt zij al 1,5 jaar voor ons. Zij beheert onze mailbox en belt alle proeflessers na. Wanneer wij nieuwe dingen bedenken of veranderingen willen doorvoeren betrekken we Jennie er altijd bij. Het is super waardevol om de doelgroep aan tafel te hebben. Hoe goed we ons ook in de doelgroep proberen te verplaatsen, het blijft een andere generatie die de dingen toch net weer iets anders ziet of aanpakt. 

Esther Zoetmulder - Oprichter van GezondOud