RVS: ‘Gepensioneerden zijn geschenk van de eeuw’
Deze week kwam het advies ‘De derde levensfase: het geschenk van de eeuw’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) uit. De hoofdboodschap? Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen na hun pensioengerechtigde leeftijd door te werken. In het advies wordt niet enkel het beruchte zwarte gat als argument gebruikt, maar ook het feit dat we steeds ouder worden en langer gezond blijven. De pensionering, ook wel de ‘derde levensfase’, wordt gezien als geschenk van de eeuw. De RVS stelt dat door generatiebewust beleid het maatschappelijk potentieel meer verzilverd kan worden.
Pensioenbeding
Bij veel cao’s is er sprake van een pensioenbeding, waardoor werkgevers verplicht zijn om hun werk na het bereiken van de AOW-leeftijd neer te leggen. De RVS pleit voor een herzien beleid waarbij werknemers daar meer over te zeggen krijgen. Aletta Winsemius, adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) stelt: "Veel mensen denken op het moment dat ze met pensioen gaan: heerlijk, eindelijk genieten. Maar na een tijdje krijgen ze vaak weer de behoefte om toch een zinvolle bijdrage aan de maatschappij te leveren. En wij zien dat daar bij veel organisaties op dit moment te weinig oog voor is, of dat mensen zelfs worden tegengewerkt als ze zich weer nuttig willen maken."
Vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt
De vergrijzing is over de hele wereld aan de orde. Door het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken is voorspeld dat in 2050 al 17 procent van de wereldpopulatie 65-plusser is, waar dat in 1960 nog 4,9 procent was. Dit heeft grote gevolgen voor de staatskas, zo blijkt uit een recentelijk rapport van Centraal Planbureau. Momenteel werken er ruim drie mensen per oudere, in 2040 zijn dat er volgens berekeningen nog maar twee. Om nog maar niet te spreken over de krapte op de arbeidsmarkt. In juni vorig jaar bereikte de krapte een recordhoogte, met 284.000 openstaande vacatures (CBS).
Meer weten over het advies?
Het advies wordt uitgebreid besproken tijdens het NPO Radio1 programma Spraakmakers. Jacco Vonhof van MKB Nederland en Paul Römer, Managing Director Radio en Televisie van Talpa Network gaan in gesprek over dit onderwerp. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving licht haar advies daarnaast toe. U luistert de uitzending hier terug. Het gehele advies kunt u downloaden op de website van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
Over 65plus
Uitzendbureau biedt al sinds 1975 de oplossing voor ouderen die nog niet willen stoppen met werken. Het is onze visie de arbeidsmarkt te verrijken door het benutten van de ongekende mogelijkheden van AOW-gerechtigden. Wij bieden dan ook een unieke oplossing voor uiteenlopende flexwerk vraagstukken en vergroten op deze wijze de arbeidsparticipatie van AOW-gerechtigden.
Onderzoek naar werkende senioren: alleen maar voordelen
Vele nationale en internationale onderzoeken onderschrijven de toegevoegde waarde van senioren op de arbeidsmarkt, maar ook de positieve invloed van doorwerken na het pensioen op de geestelijke en fysieke gezondheid. Daarnaast blijkt het vooroordeel van een verminderde productiviteit van oudere werknemers niet te kloppen, sterker nog: teams met gemengde leeftijden zijn productiever. In het jaarlijks onderzoek dat Uitzendbureau 65plus uitvoert samenwerking met de HAN en TU, komen ook altijd interessante bevindingen. Zo wordt ook daar een vooroordeel ontkracht, namelijk de regelmatig gehoorde misvatting dat oudere werknemers een risico zouden vormen door ziekte. Uit het onderzoek van 2019 blijkt namelijk dat van de ondervraagde uitzendkrachten van 65plus de meerderheid aangeeft geen enkele dag afwezig te zijn geweest van het werk in de afgelopen 12 maanden (80,2%).
Bronnen: Volkskrant & RTL Nieuws