Rapport ABN AMRO: onbenut arbeidspotentieel onder gepensioneerden nog groot

Al sinds 1975 maken wij de ideale match tussen werkzoekende AOW-gerechtigden en organisaties die staan te springen om de werk- en levenservaring van deze doelgroep. De 'doorwerkers' zijn dan ook een vertrouwd gezicht op de arbeidsmarkt. In vrijwel iedere sector is er wel een voorbeeld te vinden van een AOW'er die doorwerkt. Door de krappe arbeidsmarkt is deze groep nog harder nodig, maar uit een onderzoek van ABN AMRO blijkt dat het onbenutte arbeidspotentieel nog groot is. De bank schrijft: "Tel hier de ervaring en kennis die ouderen hebben opgebouwd bij op en het is duidelijk waarom doorwerken een maatschappelijk belang dient, naast de individuele afwegingen van werknemers en werkgevers of andere opdrachtgevers."

Rapport ABN AMRO: onbenut arbeidspotentieel onder gepensioneerden nog groot

Steeds meer werkende AOW'ers

Naar schatting bestond het aantal AOW-gerechtigden in de werkzame beroepsbevolking in het derde kwartaal van 2023 uit 236.000 personen, aldus ABN AMRO op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een flinke stijging, want 10 jaar eerder waren dit er nog 185.000. De bank stelt: "Doorwerkers werken in de regel een paar jaar door, in deeltijd, zolang de gezondheid het toelaat en zolang ze er plezier in hebben. Noodzaak om te werken is er in de meeste gevallen niet. Mannen werken vaker door dan vrouwen, zelfstandigen werken vaker door dan werknemers en hoogopgeleiden werken vaker door dan praktisch opgeleiden; deze verschillen worden overigens in alle gevallen kleiner."

Vergrijzing en toenemende arbeidsdeelname

In 10 jaar is het aantal 'doorwerkers' dus flink gestegen. Een trend die naar verwachting door blijft zetten. Dit komt enerzijds door de vergrijzing, waardoor er meer AOW'ers bij zullen komen. Maar ook omdat de arbeidsdeelname van pensionado's blijft stijgen, volgens prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). ABN AMRO verwacht dan ook dat het nog veel normaler wordt dan nu dat AOW'ers door blijven werken. Daarnaast zal de vraag naar doorwerkers toenemen, omdat het aantal jonge werknemers dat toetreedt tot de arbeidsmarkt te klein is om het grote aantal uittredende ouderen te vervangen.

Onbenut arbeidspotentieel

Een rooskleurig beeld dus voor de AOW'ers die door willen werken, de organisaties die de kennis en ervaring van senioren goed kunnen gebruiken én voor de arbeidsmarkt en maatschappij als geheel. Toch schat ABN AMRO in dat het potentieel onder volledig gepensioneerden nog groot is: 250.000 gepensioneerden. Willen we dit potentieel benutten, dan stellen de AOW'ers verschillende voorwaarden. De bank: "Gemotiveerd door aantrekkelijke werkzaamheden, flexibele werktijden, en de expliciete vraag van collega’s om langer te blijven, zou een deel van de pensioengerechtigden aan kunnen blijven als werknemer."

Dan hebben we nog het toekomstig arbeidspotentieel onder pensioengerechtigden. Dit is te vinden onder de grote groep van huidige 55- tot 65-jarigen. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat 73 procent van de werknemers in deze groep misschien wel langer door wil werken dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit komt neer op ruim 900.000 potentiële doorwerkers in de komende tien jaar. De belangrijkste voorwaarde van deze groep? In deeltijd kunnen werken.

De rol van werkgevers

Dan is het de vraag hoe we dit potentieel kunnen verzilveren. De bank is duidelijk: werkgevers spelen hier een belangrijke rol in. Zij kunnen immers passend werk creëren voor gepensioneerden. Bijvoorbeeld door goed te kijken welke werkzaamheden ook in deeltijd kunnen worden uitgevoerd. ABN AMRO adviseert: "Werkgevers kunnen tijdig in gesprek gaan met hun oudere werknemers over duurzame inzetbaarheid na de AOW-grens. Doorwerken in deeltijd zou integraal onderdeel kunnen zijn van het HR-beleid, met een geleidelijke uitfasering van werk in plaats van het abrupte alles-of-niets-pensioen dat nu de norm is."

Een belangrijke extra notie is dat doorwerken fiscaal aantrekkelijk is, voor zowel werkgevers als werknemers. Dit komt onder andere doordat de belastingdruk na de AOW lager is dan voor de AOW. Het verschil kan oplopen tot 29 procent van de bruto loonsom in de eerste schijf (die gaat tot een inkomen van 38.098 euro), ofwel zo’n 11.000 euro.

Meer lezen? Lees hier het volledige rapport van ABN AMRO.

Ook een AOW'er op de werkvloer?

Wil je ook de voordelen van een ervaren AOW'er op de werkvloer ervaren? Wij zoeken graag vrijblijvend naar de meest geschikte kandidaat voor jouw personeelsaanvraag. Plaats je vacature in en wij gaan direct voor je aan de slag.