Vijf trends in het hr-beleid volgens expert Martine Bolhuis
Ook in 2024 liggen de kansen voor het oprapen als we het over hr-beleid hebben, daar is business partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer Martine Bolhuis van overtuigd. Voor PWnet zette ze vijf trends op een rijtje die volgens haar de boventoon gaan voeren.
1. Motivatie en zingeving
Waar werk eerder hoofdzakelijk ging over brood op de plank brengen, spelen componenten als motivatie en zingeving vandaag de dag steeds een grotere rol. Hr kan hier op inspelen door goed duidelijk te maken waar de werknemer in kwestie aan kan bijdragen binnen de organisatie. Dit geldt overigens niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen volgens Martine: “Zij hebben in deze levensfase juist extra de behoefte om iets te betekenen voor de samenleving en willen meer dan alleen een transactionele relatie met hun werkgever.”
2. Behoud van personeel
“Doordat het voorlopig nog een grote uitdaging blijft om nieuwe mensen te werven, richten we ons meer op het behoud van mensen. Ontwikkeling is daarin belangrijk: houd voldoende aandacht voor het continu ontwikkelen van je medewerkers.” Het is volgens Martine belangrijk om gebruik te maken van de krachten die je hebt binnen je organisatie, in plaats van meteen op zoek te gaan naar een nieuwe werknemer. Zo behoud je mensen langer.
3. Mens als cruciale factor
Investeren in mensen wordt daarnaast steeds belangrijker. “Hr ontwikkelt zich van 'human resources' naar 'human relations'. Dat betekent een nieuwe relatie tussen werkgever en werknemer, maar ook tussen medewerkers onderling.” Wat zorgt ervoor dat de werknemer fijn aan het werk kan? Hoe kan een werkgever de werknemer helpen om weer goed aan het werk te kunnen na een heftige levensgebeurtenis? Deze dingen helpen bij het behoud van je personeel.
4. Holistische benadering
Ook bij werknemers spelen de financiële ontwikkelingen hun parten. Daarnaast krijgen we tegenwoordig alles mee en zien we ook hoe de gebeurtenissen in bijvoorbeeld Oekraïne en Gaza verergeren. Dit alles zorgt voor stress. Het is van belang dat je dit als werkgever snapt en dat je ruimte creëert om het hierover te hebben. “Als werkgever moet je snappen dat al die onzekerheden doorwerken op de werkvloer. Hoe je je voelt op het werk, wordt beïnvloed door de context. De holistische benadering wint terrein: een werkgever kijkt niet alleen meer naar de medewerker van 9 tot 5, maar ook naar hoe die verder in het leven staat.”
5. Vergrijzing als kans
Dit kan weleens de grootste kans zijn op hr-gebied. Waar vergrijzing eerder een probleem was, kunnen we nu het arbeidspotentieel vergroten. “Steeds meer mensen werken door na hun AOW-leeftijd en anderen gaan juist wat eerder met pensioen, maar dan in deeltijd. Op die manier kun je het werk langer volhouden en ook tot na je wettelijke pensioendatum doorwerken.” Volgens Martine is het hierbij van belang dat je er als werkgever voor zorgt dat deze groep zich kan blijven ontwikkelen. “Bij oudere medewerkers vindt bovendien de verschuiving plaats van ‘hoe lang moet ik nog?’ naar ‘waarin kan ik me nog ontwikkelen?’ Richt je aandacht dus ook bij de oudere groep op hun potentie en wat iemand blij maakt.”
De laatste trend direct inzetten?
Dat kan. Via onze website kan je als werkgever vacatures plaatsen, waarna wij op zoek gaan naar de ideale AOW-gerechtigde(n) voor jouw aanvraag. Ben je een van de AOW'ers die nog graag betaald bezig blijft? Bekijk dan ons volledige vacatureaanbod.
Bron: pwnet.nl