
Voormalig longarts Harry (70) werkt door: “Zo kan ik nog iets betekenen voor de wereld”
Het aantal werkende AOW'ers stijgt ieder jaar. Sommigen doen het uit financiële noodzaak, anderen omdat ze actief willen blijven. Dagblad van het Noorden interviewde verschillende werkende senioren, waaronder voormalig longarts Harry, én onze communicatieadviseur Bart Veltman.

Onder de mensen zijn
De 78-jarige John werkt als barmedewerker bij FC Groningen. Waarom hij nog steeds werkt? "Ik vind het leuk onder de mensen te zijn en dingen mee te maken. Hoe zal ik het zeggen: ik vermaak me prima op mijn leeftijd."
Dat John niet de enige is blijkt uit de cijfers van het CBS. In 2020 waren er zo’n 300.000 gepensioneerden met betaald werk in Nederland. Volgens communicatieadviseur Bart wordt het meeste werk aangeboden in het onderwijs (vooral ondersteunend personeel), transport, vervoer en logistiek (chauffeurs, magazijnpersoneel) en in de facilitaire, hospitality en kantoren sector (gastvrouwen, huismeesters, callcentermedewerkers, secretaressen).
"Het merendeel van de mensen gaat ander werk doen dan wat ze eerder deden", vertelt Bart. Tot op welke leeftijd ze blijven doorwerken verschilt van persoon tot persoon. "Ik heb de indruk dat de meesten het vanaf een jaar of 72 wat rustiger aan gaan doen."
Motivaties
Voor barmedewerker John is "onder de mensen zijn" een belangrijke motivatie. Bart reageert: "Veel mensen willen doorwerken om bezig te blijven. Daarnaast willen ze graag hun kennis overdragen op jongeren. Ook willen ze hun netwerk onderhouden. Ten vierde is het een welkome financiële aanvulling op hun AOW en eventueel aanvullend pensioen. De laatste tijd zien we dat de financiële prikkel steeds belangrijker wordt."
Ook hoogopgeleide AOW'ers werken vaker door
Een aparte groep vormen hoogopgeleide professionals die blijven doorwerken, bijvoorbeeld op projectbasis. Zo blijft menig hoogleraar na zijn of haar emeritaat onderzoek doen en publiceren. Ook in het UMCG zijn er volgens woordvoerder Janneke Kruse veel medici die hun werk na het bereiken van de AOW-leeftijd voortzetten.
Voormalig longarts Harry Groen (70) is er zo een. Nadat hij vier jaar geleden met pensioen ging, heeft hij binnen de muren van het UMCG nog een paar jaar onderzoek gedaan, studenten begeleid bij hun promotie en klusjes verricht in opdracht van het bestuur. Daarnaast is hij vertrouwenspersoon.
Hij snapt dat er zoiets nodig is als ‘pensioen’, maar heeft er zelf nooit naar getaald. "Ik heb altijd met veel plezier mijn werk gedaan. Het is als het ware mijn hobby. Ik voel me nog jong en fit. Achter de geraniums zitten lijkt me helemaal niks. Zo kan ik nog iets betekenen voor de wereld."
Gezonder & eenvoudiger
Dat we langer kunnen doorwerken, komt onder andere doordat we gemiddeld ouder en gezonder worden, vertelt Sierdjan Koster, hoogleraar arbeidsmarktdynamiek aan de RUG: "Gemiddeld genomen worden we vitaler en zijn we meer bij de tijd, dus in veel beroepen kunnen mensen na hun 67ste nog wel een poos doorgaan."
Ook heeft de overheid het eenvoudiger gemaakt om senioren in dienst te nemen. Een goede ontwikkeling, volgens regiomanager Jurgen Elshof van VNO-NCW MKB Noord. Wil je doorwerken? Dan is het wel belangrijk om je te verdiepen in je cao en arbeidscontract. In veel gevallen loopt dat af als je de AOW-leeftijd bereikt. Overleg met je werkgever en bekijk andere mogelijkheden. Goed om te weten: wie doorwerkt wordt niet gekort op zijn of haar AOW- en pensioenuitkering, zodat het financieel ook loont.
Bron: Dagblad van het Noorden