5 generaties op de werkvloer maakt organisaties toekomstbestendig
Op sommige werkplekken zijn op dit moment wel vijf generaties aan het werk. Generaties die naast een andere leeftijd ook volledig anders werken, denken, en andere talenten en eigenschappen hebben. Hoe zorg je er dan voor dat dat zo vlekkeloos mogelijk verloopt? Je kunt bijvoorbeeld op deze verschillen inspelen met generatiemanagement. Dit draagt niet alleen bij aan de diversiteit, talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van je werknemers, maar ook aan de toekomstbestendigheid van je organisatie.
De vijf generaties en hun verschillen
Laten we even van oud naar jong gaan. We beginnen dan ook met de immer loyale babyboomers (geboren van 1940 tot 1954), waarvan een deel (deels via 65plus!) werkzaam is. Zij werken graag nog voor sociale contacten, kennisoverdracht en om iets te betekenen voor de maatschappij. Hierna komt generatie X, geboren van 1955 tot 1969. Je kunt deze generatie typeren als mensen met een no-nonsense mentaliteit. De pragmatische, resultaatgerichte generatie volgt X op, zij zijn geboren van 1970 tot 1984. Dan hebben we Y, de millennials. Deze groep (geboren van 1985 tot 1999) streeft naar gelijkwaardigheid. Dan komen we alweer aan bij de laatste generatie, gen Z. Deze jonge mensen zijn digitaal sterk, kunnen multitasken als de beste en hebben een hoge mate van sociaal bewustzijn. Belangrijker nog: deze generatie zal sneller van baan veranderen.
Generatiemanagement uitgelegd
Naast van elkaar leren (de babyboomers en generatie X kunnen kennis vergaren van gen Z als het gaat om de digitale wereld) heeft generatiemanagement nog meer in petto. Met een nieuwe generatie (in dit geval Z) komen ook nieuwe wensen, en als je als organisatie niet wil dat zij snel overstappen naar de volgende werkgever, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij generatiemanagement kan generatie X deze jongere mensen opvangen met hun verbindende karakteristieken.
Praktische tips om generatiemanagement toe te passen
Allereerst is het belangrijk om de samenwerking te stimuleren. Bied hier als werkgever de ruimte (en de tijd) voor en zorg ervoor dat de verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan. Vraag iedere generatie bijvoorbeeld naar een top 3 energievreters - maar ook dingen waar ze juist energie van krijgen. Wil je graag meer lezen over generatiemanagement, en hoe je het kunt toepassen? Lees dan het hele artikel van het UWV. Daarnaast schreef UWV arbeidsmarktadviseur Saskia Grit een column voor ons: “Door aanhoudende personeelstekorten blijft iedereen hard nodig. Ook senioren.”
Ook een AOW'er op de werkvloer?
Wil je ook de voordelen van de verschillende generaties op de werkvloer ervaren? Wij zoeken graag vrijblijvend naar de meest geschikte kandidaat voor jouw personeelsaanvraag. Plaats je vacature en wij gaan direct voor je aan de slag.