De AOW-leeftijd in 2029

2024 is nog maar net begonnen, maar we kijken alvast wat verder. 2029 duurt inderdaad nog wel een aantal jaar, maar het is toch interessant om eens te kijken wat de ontwikkelingen rondom de AOW-leeftijd zijn op wat langere termijn. Helemaal wanneer de AOW-leeftijd in het verschiet ligt, is het natuurlijk handig om te weten wat je kunt verwachten.

De AOW-leeftijd in 2029

De AOW-leeftijd blijft ongewijzigd

De AOW-leeftijd gaat niet omhoog in 2029, maar blijft ongewijzigd. Dit heeft minister Carola Schouten gedeeld in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat je ook in 2029 vanaf 67 jaar en 3 maanden recht hebt op AOW, net als in 2028.

Hoe werkt deze berekening?

Ieder jaar wordt de AOW-leeftijd opnieuw berekend. Dit wordt gedaan aan de hand van de levensverwachting. Gaat deze omhoog? Dan zal de AOW-leeftijd ook stijgen. Omdat de levensverwachting niet gestegen is, en er zelfs meer mensen overleden zijn dan ingecalculeerd was (door de pandemie stierven tien procent meer mensen), loopt de AOW-leeftijd ook niet op.

De huidige levensverwachting

Overigens zijn er dit jaar ook zes procent meer mensen overleden. De levensverwachting ligt dus nog steeds lager dan voor de pandemie. Statistiekbureau CBS schat in dat je, wanneer je 65 jaar oud bent, gemiddeld nog 21 jaar te leven hebt.

Het nieuwe pensioenstelsel

Ook pensioenfondsen hebben tijd nodig om over te stappen op het nieuwe pensioenstelsel, dat medio dit jaar ingevoerd werd. In eerste instantie zouden ze hier tot 1 januari 2027 de tijd voor krijgen, maar deze periode is met een jaar verlengd.

De AOW-leeftijd van 2024

Weten wat de AOW-leeftijd van dit jaar is? Daar schreven we ook een artikel over.

Bron: Nu.nl