De regeling vervroegd pensioen: hoe werkt dat precies?

In driehonderd cao’s is de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) opgenomen, die het mogelijk maakt om vervroegd met pensioen te gaan. Opmerkelijk is dat weinig mensen hier tot nu toe gebruik van hebben gemaakt. Dit kan natuurlijk komen doordat iedereen graag bezig blijft en blijft werken, maar mogelijk ook door de complexiteit van deze regeling.

De regeling vervroegd pensioen: hoe werkt dat precies?

‘Ik wil wel stoppen, maar dat gaat niet’

Uit onderzoek van Vakbond CNV blijkt dat er toch een grote groep is die wel degelijk wil stoppen, maar dit niet kan. Dit komt bijvoorbeeld door hoge huurprijzen, hypotheken en inflatie. Kortom: de financiën vormen nog steeds de grootste reden om niet met vervroegd pensioen te gaan. Met als resultaat dat maar 15.000 mensen gebruik hebben gemaakt van deze regeling. 

Veel geregel

Er zijn meerdere redenen waarom mensen nog geen gebruik maken van de RVU. Veel mensen zijn er überhaupt niet bekend mee en weten niet waar ze als werknemer recht op hebben. De regeling is namelijk niet zo simpel: er gelden verschillende voorwaarden per cao. Hier kunnen HR-afdelingen bij helpen, maar bij kleinere organisaties is zo’n afdeling meestal niet eens aanwezig. 

RVU’s gelden alleen voor zware beroepen

Zwaar fysiek werk vergt natuurlijk meer van een lichaam, en dit was dan ook de voornaamste reden om de RVU als allereerste voor zware beroepen in het cao op te nemen. Er zijn echter ook mentaal zware beroepen, zoals onderwijs of sociaal werk. Bij de laatstgenoemde groep is het alleen veel moeilijker om aan te tonen dat iets zijn tol heeft geëist: slijtage aan een lichaam is nu eenmaal makkelijker aan te tonen dan vermoeidheid. 

Meer weten over de RVU, AOW en pensioen?

Wil je ;meer lezen over de RVU? Alle informatie vind je op de website van de overheid. Voor alle actualiteiten rondom AOW en pensioen, kun je een kijkje nemen op onze AOW-pagina.

 

Bron: Intermediair