Omroep MAX-baas Jan Slagter: “Ouderen zijn actiever dan ooit.”

Na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd werkt ruim 18% van de senioren door. In de serie 'Bekend met Pensioen' interviewt ABP bekende Nederlanders over met pensioen gaan: dromen ze ervan of moeten ze er nog niet aan denken? In de eerste editie vertelde neuropsycholoog Erik Scherder (69), onder andere bekend van tv-colleges over de werking van het brein, over zijn invulling van zijn pensioen. Dit keer is het de beurt van omroep MAX-baas en presentator Jan Slagter. In 2002 richtte hij de omroep zelf op en inmiddels worden programma’s als Heel Holland Bakt en We zijn er Bijna! al lang niet meer alleen door senioren bekeken.

Omroep MAX-baas Jan Slagter: “Ouderen zijn actiever dan ooit.”

De kracht van MAX

De omroep van Jan Slagter draait voornamelijk om ouderen die nog midden in de samenleving staan. Dat is volgens Slagter ook de kracht van de omroep. "Wij waren de eersten die lieten zien dat ouder worden echt niet alleen kommer en kwel is. Ik kan me nog herinneren dat mijn oom en tante 65 werden en hand en hand het bejaardenhuis binnenliepen ‘want er was een plekje vrijgekomen en hun tijd zat er toch op’. Dat is nu wel anders. Ouderen zijn actiever dan ooit. Ik vind het fantastisch om te zien dat mensen van 70-80 gewoon genieten van het leven. Het is ook de aantrekkingskracht van een programma als We zijn er Bijna!, over een groep ouderen die in campers door Europa trekken. Die levenslust spreekt mensen aan. Als je gezond bent en je niet wakker hoeft te liggen over je financiën is er nog heel veel van het leven te maken. Maar natuurlijk sluiten we bij MAX ook onze ogen niet voor de vervelende gevolgen van het ouder worden."

Oh ja, ik ben 65

"Toen ik 65 werd, begon ik opeens allerlei post van het pensioenfonds en over mijn AOW te krijgen. Dan denk je: ‘Ja verdorie, da’s waar ook, ik ben 65.’ Nu ben ik 67, maar zo voel ik me helemaal niet. Ik voel me nog net zo als op mijn veertigste. Het besef dat ik destijds 65 werd, heeft me wel laten nadenken over wat ik nog wilde. Ik denk dat ik nog 2 à 3 jaar doorga. Ik hou van mijn werk. Maar nu het besef is doorgedrongen dat het binnenkort stopt, heb ik er vrede mee."

Pensioenfondsen en het pensioenstelsel

"Het is een van de onderwerpen waar we de meeste mail over krijgen. Onze kijkers hoorden hun leven lang dat hun pensioen waardevast was. Als dan uiteindelijk blijkt dat dit toch niet zo is, dan is er veel teleurstelling en frustratie. Wij kijken daarom kritisch naar pensioenfondsen. Dat betekent niet dat we tegenover ze staan. We willen juist met ze samenwerken om tot een oplossing te komen. En we willen dingen goed uitzoeken. Er komt nu een nieuw pensioenstelsel aan waarvan bijna niemand echt weet hoe het eruit gaat zien. Ik wil dat wij gaan vertellen hoe dat in elkaar zit en de voor en nadelen zo benoemen dat iedereen het snapt en zich er een mening over kan vormen."

Hoe Slagter het pensioenstelsel het liefst zou willen zien? "Mensen keken vroeger meer naar elkaar om. Dat zou ik graag ook zien van een pensioenfonds. Ik zou het zelf helemaal niet erg vinden om bijvoorbeeld 15% van mijn pensioenuitkering af te staan aan de groep gepensioneerden die het minder breed heeft."

Lees het hele interview op de website van ABP.