ANBO: “Staat ‘ouderen’ gelijk aan ‘kwetsbaar’? Nee!”

'Het wordt tijd dat de ouderen zich gaan opofferen voor de jongeren.' Dat kopte het NRC boven een interview met psychiater Boudewijn Chabot. Naar aanleiding van onder andere dit artikel en de discussie daaromheen, schreef de directeur van ouderenorganisatie ANBO, Anneke Sipkens, een open brief.

Open brief directeur ANBO: “Staat ‘ouderen’ gelijk aan ‘kwetsbaar’? Nee!”

"We moeten de strenge coronamaatregelen opheffen en ouderen moeten dus maar overlijden, zodat kinderen weer naar school kunnen en winkels, restaurants en theaters weer open kunnen", zegt Chabot. Om er later aan toe te voegen: ‘Het aantal IC-bedden moet terug naar het normale niveau. Dan is het waarschijnlijker dat meer oude mensen doodgaan. Is dat erg?’

Als aanvoerder van de ouderenorganisatie in Nederland maak ik me grote zorgen. In deze tweede lockdown laait deze discussie weer op. Gelukkig is het slechts een handjevol mensen dat zich op deze manier uit. Weldenkende medici en politici hoor je gelukkig niet zo ver gaan. Terecht. Want het is een bizarre discussie. Ieder mens heeft recht op leven. Jong en oud. En ieder mens heeft, als hij of zij ziek wordt, recht op behandeling. Ouderen zijn geen inferieure wezens. Het is te gek voor woorden dat ik dat moet uitspreken.

Ook hebben ouderen net als alle andere leeftijdsgroepen een maatschappelijke waarde. Ze dragen bij aan onze samenleving. Ouderen dragen hun kennis en ervaring over op volgende generaties, zijn een steun en toeverlaat voor hun kinderen en kleinkinderen, doen vrijwilligerswerk, noem maar op. Het merendeel staat nog midden in het leven, ontwikkelt zichzelf en volgt cursussen, en geniet van alles wat het leven te bieden heeft.

Ze zouden het vaak toch niet redden, wordt er dan gezegd. Dat is een vreemd argument. In een individueel geval maakt de arts met de patiënt altijd de afweging of het zinvol is. Ongeacht de leeftijd. Maar een hele groep, in dit geval ouderen, wegzetten is asociaal en onaanvaardbaar.

Coronapatiënten zijn ook echt niet altijd mensen van hoge leeftijd. De feitelijke cijfers laten een genuanceerd beeld zien. Van alle ziekenhuisopnames met corona is de helft onder zeventig jaar; een derde van de mensen is zelfs onder de zestig.

Het suggereren dat ouderen zich maar moeten opofferen voor de jongeren, is ook gevaarlijk. Want het zet generaties tegen elkaar op. Het zorgt voor nog meer polarisatie in onze samenleving. Dat is precies wat we met elkaar moeten proberen te voorkomen. Met polarisatie zijn we in onze geschiedenis nog nooit tot een oplossing gekomen.

Hoe moet het dan wel? We moeten niet discrimineren op leeftijd. Dat moeten we nooit doen, ook niet in dit geval. We moeten in het algemeen kwetsbare mensen beschermen. We moeten met elkaar maatregelen bedenken waardoor mensen met onderliggend lijden, los van hun leeftijd, kunnen omgaan met de huidige situatie en wellicht ook met de situatie zoals die na corona zal blijven bestaan (want mogelijk gaat dit in een of andere vorm wel nooit meer weg).

Kwetsbaar. Daar gaat het dus om. En staat ‘ouderen’ gelijk aan ‘kwetsbaar’? Nee! Het overgrote deel van de ouderen is vitaal. Er zijn meer dan drie miljoen mensen van 65 jaar en ouder en daarvan is 80% niet kwetsbaar. Dus stop in deze discussie met het praten over ouderen. En heb het weer over ons allemaal. SAMEN zouden we corona er toch onder krijgen?"

Anneke Sipkens - Directeur-bestuurder ouderenorganisatie ANBO

 

Lees meer en/of reageer via de website van ANBO.