Steeds meer senioren vinden hun weg naar de arbeidsmarkt

Werkgevers zien steeds meer de meerwaarde van senioren op de werkvloer. Arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV: "Er wordt veel breder gekeken naar kandidaten. Het is echt een enorm verschil met een aantal jaar geleden."

Steeds meer senioren vinden hun weg naar de arbeidsmarkt

Steeds minder werkloze senioren

Waar er in 2015 nog 290.000 45-plussers werkloos waren, waren dat er in april van dit jaar er nog maar 96.000, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Conclusie: steeds meer senioren vinden hun weg naar de arbeidsmarkt. Zij staan er meer voor open om aan het werk te blijven én organisaties kiezen steeds vaker bewust voor de uitgebreide kennis en ervaring van senioren. 

"Wij zien in de praktijk dat steeds meer bedrijven 50-plussers aannemen. Ze zijn daarin veel laagdrempeliger geworden en dat biedt hoop voor oudere werklozen", zegt arbeidsmarktdeskundige Witjes. Wellicht komt dit mede door de verschillende initiatieven om de vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen, zoals workshops, congressen, trainingen en meetings. Zelfs oud-voetballer John de Wolf werd aangesteld als ambassadeur ouderenwerkloosheid bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar de krapte op de arbeidsmarkt maakt dat organisaties nu wel verder móeten kijken dan ze eerst deden. Het aannemen van een senior wordt nu dan ook steeds vaker in overweging genomen.

Loyale werknemers

Ondanks alle inspanningen denkt Witjes dat nog niet alle vooroordelen zijn weggenomen. "Maar het is wel zo dat als een werkgever in zee gaat met een 50-plusser en het bevalt, de samenwerking ook wordt doorgezet." Hoe dat onder andere komt? "De loyaliteit onder ouderen is groter. Zij zijn dan ook bereid langer ergens te blijven. En dat kan je als 50-plusser tijdens een sollicitatie ook op tafel gooien."

Bron: NU.nl