Secretaressedag 2020: Altijd in goede handen

Op donderdag 16 april is het Nationale Secretaressedag: dé dag dat alle secretaressen, office managers en personal assistents in het zonnetje worden gezet. In Nederland vieren we het bestaan van deze belangrijke functies sinds 1989, ook tijdens coronatijd. Juist in crisistijden zorgen secretaresses voor de gewenste ondersteuning. Wilt u uw secretaresse bedanken? Dat gaat nu wellicht iets lastiger. Gelukkig zijn er veel opties om toch uw blijk van waardering te geven, bijvoorbeeld door een bloemetje op te sturen of een videoboodschap in te spreken! 65plus staat graag stil bij het ontstaan van deze functie en de werkzaamheden.

Ontstaan van secretaressefunctie

In de Middeleeuwen bestonden er al secretariële beroepen, zoals de secretarum en monnik. De secretarum was in dienst van een landheer of koning en vertaalde of schreef teksten in opdracht. Monniken schreven hele lappen tekst over, vandaar de term ‘monnikenwerk’. In de zeventiende eeuw bloeide de economie op en er kwamen kantoren waar men zich bezighield met het opmaken, versturen en archiveren van documenten. Deze werkzaamheden werden enkel door mannen uitgevoerd. Aan het begin van de negentiende eeuw kwam hier echter verandering in: administratieve werkzaamheden werden steeds vaker door vrouwen uitgevoerd. En vanaf 1925 namen steeds meer directeuren een assistente in dienst om hen te ondersteunen.

Werkzaamheden secretaresse

Een secretaresse kan in veel verschillende bedrijven aan de slag. Ieder bedrijf met een manager, directie of managementteam heeft wel een management assistant nodig. Hij of zij krijgt vaak vertrouwelijke informatie en moet hier discreet mee om kunnen gaan. Het is dan ook logisch dat er een grote verantwoordelijkheid bij komt kijken. Secretaresses zijn van groot belang voor een onderneming, zowel groot als klein. 

Normaliter neemt een secretaresse het secretariaatswerk voor zijn of haar rekening. Denk hierbij aan administratieve taken, het schrijven van brieven of het bestellen van kantoorbenodigdheden. Vaak is een secretaresse ook degene die vergaderingen en Skype gesprekken voorbereid. Hier komen de laatste tijd meer en meer nieuwe verantwoordelijkheden bij. Zo krijgen secretariaatsmedewerkers meer en meer te maken met nieuwe technieken zoals websites en social media.

Een zeldzame functie

Ondanks de lange lijst aan taken is het vak van secretaresse aan het krimpen. Door de bijkomende (nieuwe) vaardigheden, komt de functie qua niveau steeds hoger te liggen. Onderzoek uit 2013 toonde al aan dat de functie zich aan het splitsen was. De inhoudelijke rol ligt, zoals voorspeld, steeds vaker bij secretaresses met een hbo denkniveau. De operationele rol, daarentegen ligt meer op mbo-niveau. Deze ontwikkeling blijft zich nog verder uitbreiden, nu de ‘standaardsecretaresse’ steeds zeldzamer wordt. Toch zal het vak van de ondersteunende medewerkers nooit helemaal komen te vervallen.

Blijk van waardering

Wat voor functienaam er ook aan vast hangt, een secretaresse is hét aanspreekpunt van een organisatie. Door de jaren heen zijn de werkzaamheden steeds complexer, strategischer en belangrijker geworden. Daar kan dus best een bedankje van af! Weet u nog niet wat u gaat geven als blijk van waardering? Laat u inspireren op de website van de Nationale Secretaressedag!

Secretaresses via 65plus In Goede Handen

Heeft uw bedrijf dringend behoefte aan een secretariaatmedewerker met kennis én ervaring, bijvoorbeeld ter ondersteuning tijdens de coronamaatregelen? Wij hebben een ruime database met AOW-gerechtigden die klaarstaan om de handen uit de mouwen te steken, ook tijdens de vakantieperioden.