Steeds meer 65-plussers voor de klas

Onderwijsinstellingen proberen de personeelstekorten te verhelpen en werkdruk te verminderen met allerlei oplossingen. Een daarvan is het inzetten van gepensioneerde leerkrachten op basisscholen. Zo blijkt uit cijfers van DUO dat het aantal 65-plussers in het basisonderwijs de afgelopen jaren flink is gegroeid. Waar er in 2011 198 senioren in het basisonderwijs werkten, is dat aantal in 2020 gegroeid naar 2.153. Ook het aantal 65-plussers met ondersteunende taken op basisscholen nam toe. Die groep was in 2020 (1.227) ruim zes keer zo groot als in 2011 (203).

Expertise & ervaring

Juf Truus Zonnenberg keerde na twee jaar pensioen terug naar haar oude school in Duiven. Toen ze hoorde dat er klassen naar huis werden gestuurd, kwam ze in actie. Nu valt ze bij noodsituaties in, bijvoorbeeld wanneer de directeur geen vervanging kan vinden bij ziekte. 

Ook Corrie Vruggink staat na haar pensioen weer voor de klas. Ze staat drie dagen per week voor groep 1 en 2 van een basisschool voor speciaal onderwijs in Apeldoorn. "De nood is echt hoog. Het raakt me, want vooral kinderen in speciaal onderwijs hebben veel continuïteit nodig." Ze hoopt dat meer gepensioneerde leerkrachten af en toe willen invallen. "Ik snap wel dat mensen willen genieten van hun rust, lesgeven is een zware taak. Maar één dag in de week helpt al. Scholen zijn echt op zoek naar mensen met expertise en ervaring."

Meteen de koffers gepakt

Ook Roos Maenhout is ondanks haar pensioen blijven doorwerken. Maenhout werkt sinds 1974 in het basisonderwijs in Lelystad. Een paar jaar geleden ging ze overwinteren in Spanje, omdat ze een nieuw huis kreeg in Lelystad. "Maar na 2 maanden werd ik gebeld of ik kon invallen. We hebben meteen onze koffers gepakt en zijn naar Lelystad gegaan. Toen stond ik weer voor de klas. Ik vind het heerlijk om met die jonge kinderen te werken."

Ook ondersteuning nodig van een senior of wilt u als 65-plusser aan de slag blijven?

Uitzendbureau 65plus maakt al sinds 1975 de ideale match tussen opdrachtgevers en senioren, zo ook in het onderwijs. Meer weten over de mogelijkheden in deze mooie branche? Lees meer op de website van 65plus In het Onderwijs, plaats vrijblijvend uw vacature of bekijk ons vacatureaanbod.  

Bron: NOS