De arbeidsmarkt en gepensioneerden: een wederzijdse liefde

Ons Magazine interviewde onze communicatieadviseur Bart Veltman. Want steeds meer senioren blijven doorwerken na hun pensioen. Er is namelijk een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Maar dat is lang niet de enige reden dat senioren interessante werknemers zijn. Bart: "Ze zijn doorgaans flexibel inzetbaar en hebben veel kennis en ervaring."

De arbeidsmarkt en gepensioneerden: een wederzijdse liefde

Wederzijdse liefde

De liefde tussen ouderen en de arbeidsmarkt blijkt wederzijds. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in 2020 zo’n 300.000 65-plussers met betaald werk. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Werken is een manier om mee te blijven doen in de maatschappij, of om nieuwe mensen te leren kennen en een netwerk op te bouwen. Sommige ouderen werken nog omdat ze het zonde vinden dat hun kennis en ervaring anders verloren gaan. En natuurlijk spelen ook de financiën een rol: sommige senioren sparen voor een vakantie of voor leuke uitjes met de kleinkinderen. Een kleine groep moet blijven werken om rond te kunnen komen.

Een passende baan

De meeste mensen die via 65plus werken, werken zo’n dertien tot vijftien uur per week. "Het is ook een fijne manier om niet in een zwart gat te vallen na je pensioen", zegt Bart. "Je werkt nog een paar uur en hebt doorgaans minder verantwoordelijkheden. Wij zorgen ervoor dat het werk dat wij aanbieden passend is. Sommigen willen graag hetzelfde werk doen als ze al deden, ook dat kan."

Het financiële plaatje

"In principe houd je netto meer over als je gaat werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, omdat je in een lagere loonheffingsschaal terechtkomt." We adviseren mensen wel om altijd even met de Belastingdienst te bellen als ze weer gaan werken." De meeste mensen die via 65plus werken zijn tussen de 66 en 72 jaar. "Daarna vinden de meesten het alsnog genoeg geweest", zegt Bart. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. "Laatst hadden wij bij een visafslag nog een tachtigplusser aan het werk die daar met kratten sjouwde. Hij kon er geen genoeg van krijgen."

AOW'er André rijdt in een scanauto

"Ik heb tot mijn zestigste gewerkt als verpleegkundige. Wat ik nu doe is heel wat anders. Ik zag een vacature voor chauffeur op een scanauto in de krant en heb gereageerd. Ik had geen zin om helemaal thuis te zitten, want dan zit je ook maar niets te doen. Mijn vrouw is ook nog druk genoeg, dus die vindt het ook prima dat ik dit doe. Je wordt er niet rijk van, maar je verdient toch een leuk extraatje. Dat is in deze tijden natuurlijk hartelijk welkom. Het fijne aan dit werk vind ik dat je helemaal zelfstandig bent. Je haalt je auto op, rijdt je route en bent lekker bezig. Tijdens het werk luister ik naar de radio. Ik heb nu een contract tot volgend jaar november. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Ik denk in elk geval dat ik wel blijf werken."

Senior Frans werkt als chauffeur

"Ik verveelde me na mijn pensioen. Ik woon samen met mijn vrouw en dochter en die werken allebei. Mijn hobby’s zijn fotografie en auto’s, maar daar kun je je ook niet de hele week mee vermaken. Ik ben altijd al een bezig bijtje geweest en dus schreef ik me in bij verschillende uitzendbureaus. Via 65plus kwam ik terecht bij TyreTeam. Met een Mercedes-bus vervoer ik banden naar garages in de regio Eindhoven. Ik houd van autorijden en vind het fijn om geen vaste plek te hebben. Met dit werk ben je de hele dag onderweg en ontmoet je veel mensen. Als ik wil, kan ik overal wel een kopje koffie doen, maar ik moet ook om mijn gezondheid denken. Het geld dat ik met dit werk verdien is gewoon een extra zakcentje. Ik heb zo’n twintig collega’s die hetzelfde werk doen. Dat zijn allemaal leeftijdsgenoten. We beginnen de dag altijd met een kop koffie en dan heeft iedereen de grootste verhalen. Ik zit ook in de feestcommissie en organiseer regelmatig activiteiten voor deze groep. Binnenkort gaan we een kookworkshop doen."

Bron: Ons Magazine

  • Aan de slag

    Kunnen wij je ondersteunen in jouw zoektocht naar een leuke baan? Bekijk de vacaturepagina voor onze actuele vacatures.

  • Plaats je vacature

    Wil je een vacature bij 65plus uitzetten? Wij zoeken vrijblijvend voor je naar de meest geschikte kandidaten.