In ontwikkeling blijven? Dat doet u zo!

Senioren zijn steeds langer actief op de werkvloer, ook na het bereiken van de AOW-leeftijd. Dit kan een groot voordeel zijn voor bedrijven: als ervaren werknemer heeft u namelijk veel kennis en ervaring. Toch is het ook belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de laatste arbeidsontwikkelingen. In samenwerking met Laudius geven wij een aantal tips die u kunnen helpen om als senior goed bij te blijven op de werkvloer!

In ontwikkeling blijven? Dat doet u zo!

Carrière knelpunten? Praat erover!

Als eerste is het belangrijk om over uw problemen te blijven praten. Bespreek met uw collega's, manager of leidinggevende waar u tegenaan loopt en wat u precies nodig heeft om het werk goed uit te kunnen voeren. Wanneer anderen op de hoogte zijn van uw behoeften en benodigdheden zullen zij immers eerder in staat zijn om u daarin te helpen. Zo kan er samen naar een passende oplossing worden gezocht.

Blijf uzelf ontwikkelen

Binnen uw vakgebied vinden er ontwikkelingen plaats, die van invloed kunnen zijn op uw werkzaamheden. U moet bijvoorbeeld met nieuwe computersoftware aan de slag of uw collega’s gebruiken steeds meer Engelse vaktermen. Wanneer u hier niet zo kundig in bent, kunnen deze veranderingen uw werk flink vertragen, waardoor u het werk minder vlot kunt uitvoeren dan uw collega’s. Laat u zich hierdoor niet uit het veld slaan en volg daarentegen een cursus! Met wat extra training loopt u snel weer bij. Leer samen met collega’s over de mogelijkheden van het nieuwe computerprogramma of verfris u uw kennis van de zakelijke kant van de Engelse taal. U bent namelijk nooit te oud om (bij) te leren!

Houd uw werk relevant en verdiepend

Ook kan het zijn dat er meer vraag is naar uitgebreidere of verdiepende kennis tijdens uw werkzaamheden. Bijvoorbeeld door ontwikkelingen op de markt of een veranderende focus van uw bedrijf. Zo kan een budgetcoach merken dat steeds meer cliënten, naast het financieel advies, ook op persoonlijk gebied om tips en hulp vragen. Probeer deze signalen te herkennen en ga er mee aan de slag. Door op tijd trends te ontdekken en hier ook naar te handelen, blijft u niet alleen goed op de hoogte van de ontwikkelingen, maar heeft u ook tijd om uw werkzaamheden daarop aan te passen en zo meer waarde aan uw werk en bedrijf te geven. Met bijscholing tot leefstijlcoach kan een budgetcoach bijvoorbeeld al flink op weg worden geholpen.

Geef uw kennis door

Als laatste is het ontzettend belangrijk om uw kennis door te geven. Als seniore werknemer heeft u veel ervaring en beschikt u ook juist over kennis waar jongere collega’s veel aan kunnen hebben. Schrijf eens op wat uw talenten zijn en wat u in de afgelopen jaren allemaal hebt bereikt en ga in gesprek met uw jongere collega's. Door iemand onder uw hoede te nemen, leren zij niet alleen wat van u, maar maakt u ook kennis met hun nieuwe ideeën en werkprocessen!