Met pensioen? Zo weet je hoeveel toeslag je kunt krijgen

Ontvang je AOW of ben je al met pensioen? Misschien heb je recht op toeslagen, zoals zorg- en/of huurtoeslag. Want sinds 1 januari hebben meer mensen recht op toeslagen. Krijg je al toeslagen? Check dan of je inkomen voor 2023 nog klopt. En geef wijzigingen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt.

Met pensioen? Zo weet je hoeveel toeslag je kunt krijgen

Toeslagen gaan elk jaar een beetje omhoog. Maar dit jaar is er nog een extra bedrag bij gekomen. Dit is om mensen extra te helpen, want het leven is een stuk duurder geworden. Ook kunnen meer mensen toeslagen krijgen. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld bij een jaarinkomen van €32.000,- geen zorgtoeslag krijgen. Dit jaar wel, tenzij je vermogen te hoog is.

Toch vraagt 1 op de 10 mensen van 65+ geen toeslag aan. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat ze achteraf geld moeten terugbetalen. Toeslagexpert Kimberley van Druten-Dall zegt daarover: “Dat is zonde, want toeslagen, zoals huur - en zorgtoeslag, kunnen mensen juist helpen om een deel van hun kosten te betalen.” Van Druten-Dall geeft vijf tips om ervoor te zorgen dat je niet te veel of te weinig toeslag krijgt.

1. Maak een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening.

Dat is een online formulier met vragen over bijvoorbeeld je inkomen, vermogen, partner en huur. Na het invullen zie je welke toeslagen je kunt krijgen. En hoeveel.

2. Vraag toeslagen aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl.

Wist je dat je zorg- en huurtoeslag en kindgebonden budget kunt aanvragen tot een jaar terug? Dus blijkt uit je proefberekening dat je in 2022 ook recht had op toeslag? Dan kun je dit nog tot en met 1 september 2023 aanvragen.

3. Ontvang je (straks) toeslagen? Geef veranderingen in je leven altijd door.

Misschien verandert je inkomen tijdens het jaar. Bijvoorbeeld doordat je bijverdient naast je AOW. Of er verandert iets in je leven of dat van je partner. Bijvoorbeeld als één van jullie zorg nodig heeft. Dat heeft allemaal invloed op je toeslagen. Geef veranderingen zo snel mogelijk door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Je toeslag wordt dan aangepast op jouw nieuwe situatie.

4. Ontvang je meerdere toeslagen? Je hoeft je gegevens maar één keer aan te passen.

Als je een verandering hebt doorgegeven, past Dienst Toeslagen al je toeslagen aan op je nieuwe situatie.

5. Heb je een toeslagpartner of – in het geval van huurtoeslag - een medebewoner?

Vergeet dan niet om veranderingen in het leven van diegene ook door te geven. Dus verandert je toeslagpartner of medebewoner bijvoorbeeld van baan? Geef dan jullie nieuwe jaarinkomen door.

Een fictief voorbeeld:
Tom is vorig jaar met pensioen gegaan. Hij was vergeten om te kijken of hij met zijn nieuwe inkomen misschien recht heeft op toeslagen. Dat doet hij alsnog door een proefberekening in te vullen op toeslagen.nl/proefberekening. Na het invullen blijkt dat hij in 2022 recht had op €111,- zorgtoeslag per maand. Hij vraagt de toeslag uit 2022 alsnog aan. De proefberekening geeft aan dat hij in 2023 naar verwachting €154,- zorgtoeslag per maand kan krijgen. Ook deze toeslag vraagt hij aan.

Van Druten-Dall: “Aanvragen doe je via Mijn toeslagen. Na het inloggen met je DigiD klik je op ‘zorgtoeslag aanvragen’. En geef je aan voor welk jaar je de toeslag aan wilt vragen. En ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: verandert er iets in je leven? Geeft dit dan altijd meteen door.”

Hulp nodig of meer weten?

Komt je er niet uit? Soms is het fijn als er iemand met je meekijkt. Zoals een familielid of vriend, of een dienstverlener via de Belastingtelefoon (0800 - 0543). Let er wel op dat je het wachtwoord van je DigiD nooit aan iemand anders geeft. Je kunt ook terecht bij één van de toeslagenservicepunten of bijvoorbeeld bij de bibliotheek. Kijk op toeslagen.nl/hulp voor hulp bij jou in de buurt of voor meer informatie.

Wil je meer weten over de AOW en bijverdienen? Kijk op 65plus.nl/AOW.