Niet veel mensen met zwaar werk gaan vroeger met pensioen

Er was hard voor gevochten: de afspraak in het pensioenakkoord dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. De eerste cijfers wijzen er echter op dat er nog niet veel gebruik van wordt gemaakt. Demissionair minister Wouter Koolmees gaf onlangs in een brief aan de Tweede Kamer een update over de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU).

Nog niet veel mensen met zwaar werk gaan vroeger met pensioen

In de eerste vier maanden van 2021 maakten 1.447 mensen gebruik van de regeling, waarmee er drie jaar voor de AOW-datum gestopt kan worden. "Het is heel vroeg om de balans op te maken, maar het is wel een eerste peiling", zegt FNV-bestuurder Willem Noordman. "Wat je ziet doorschemeren in de cijfers, is dat vooral laagbetaalden de grootste moeite hebben om te beslissen of ze gebruikmaken van de regeling."

Voornamelijk veel politie en bouwvakkers

In de update van Koolmees is te zien dat voornamlijk veel werknemers in de bouw en bij de politie gebruik hebben gemaakt van de RVU. "Dat is niet onverwacht omdat deze sectoren al vanaf 1 januari van dit jaar een cao-afspraak over de RVU kennen."

Meer lezen?

Meer lezen over de ontwikkelingen rondom deze regeling? Lees het via NOS of Trouw.