Pensioengerechtigde radio-dj Erik de Zwart is nu ook trambestuurder

Als je de naam Erik de Zwart hoort, denk je wellicht meteen aan de radio-dj en presentator. Dat klopt, maar daar kun je nu ook 'trambestuurder' aan toevoegen. Want sinds kort vind je hem ook aan de knoppen van de Amsterdamse trams. "Een jongensdroom die uitkomt", vertelt hij. Eriks verhaal laat zien dat het nooit te laat is om nieuwe dingen te leren. Ook als je pensioengerechtigd bent.

Pensioengerechtigde radio-dj Erik de Zwart is nu ook trambestuurder

Van modeltrams naar trambestuurder

Eriks liefde voor de Amsterdamse trams komt niet uit de lucht vallen. Als jongen nam hij elke dag tram 13 naar zijn oom. Die was gek van treinen en stak de radio dj aan. Het verzamelen van en bouwen aan modeltreinen begon. Ook begon daar de droom om een tram te besturen. Maar toch liep het leven anders, want hij werd in de tachtiger jaren het gezicht van de Nederlandse Top 40. Ook kun je hem kennen van zijn werk voor Veronica en Radio 538.

Nu, heel wat jaren later, heeft Erik toch zijn droom in vervulling laten gaan. Maar dat was geen makkelijke weg. Het zijn namelijk geen eenvoudige tests die je moet afleggen als aspirant trambestuurder. Terecht vindt de kersverse trambestuurder: "Er is zo veel aan de hand in Amsterdam, je moet echt scherp zijn. Vandaag gleed er nog een fatbiker onderuit over de rails, zo voor m'n tram!" 

Geen verveling

Twee keer per week is Erik te vinden achter de knoppen in de tram, op onder meer lijn 13. Een route die hem dus niet onbekend is. Het mooiste aan rijden op de tram? "Alles. Er kan van alles gebeuren. Het is een baan waarbij je je nooit verveelt." Want naast het besturen komt er ook zoveel meer bij zijn nieuwe functie kijken, waaronder het contact met de reizigers. Alleen maar leuk vindt hij. Onlangs werd hij al aangesproken door een vrouw de tram die zei: 'Hé, je lijkt op Erik de Zwart, maar dan knapper'.

Als pensionado aan de slag

De pensioenleeftijd van Erik (67) weerhoudt hem dus niet van zijn carrièreswitch. Zijn jongensdroom is in vervulling gegaan en gelukkig kan hij dit nog wel een aantal jaar blijven doen. In Nederland mag je namelijk tot je 75e een tram besturen. 

Ben je AOW-gerechtigd en wil je net als Erik aan het werk blijven? Binnen je eigen vakgebied of iets heel anders? Bekijk dan alle vacatures en solliciteer online!

Bron: NH Nieuws