Potentieel 50-plussers blijft onbenut, training wordt ontwikkeld

Driekwart van de werknemers geeft aan dat hun werkgever weinig 50-plussers aanneemt, blijkt uit CNV-onderzoek. Dat terwijl de ervaring van deze groep van onschatbare waarde is. CNV-voorzitter Piet Fortuin vertelt: "We blijven langer gezond, we werken langer door en deze groep wisselt minder snel van baan. Werkgevers die nu investeren in werknemers boven de 50, plukken daar op lange termijn de vruchten van". Onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam slaan daarom de handen ineen en gaan een training ontwikkelen die werkgevers ondersteunt in het neutraliseren van aannames en vooroordelen over oudere sollicitanten.

Potentieel 50-plussers blijft onbenut, training wordt ontwikkeld

Afwijzingen tijdens krapte

CNV deed het onderzoek onder bijna 2400 leden boven de 45 jaar. Van de respondenten die zelf werkzoekend zijn (12%), krijgt bijna de helft veel afwijzingen op sollicitaties. 73% stelt dat werkgevers de voorkeur geven aan jongere sollicitanten en 70% gaat er vanuit niet snel ander werk te vinden. Slechts 1 op de 3 geeft aan makkelijk op sollicitatiegesprek te komen.

"Dit is ongekend. Onder de respondenten bevinden zich ook veel werkzoekenden in kraptesectoren, zoals zorg, onderwijs, industrie en handel. Werkgevers klagen steen en been over het gebrek aan personeel maar laten oudere sollicitanten links liggen. Het is vreemd dat zij nog steeds tweederangs burgers zijn op de arbeidsmarkt," stelt Fortuin.

Project beeldvorming 50-plussers

Oudere werknemers en werkzoekenden vormen dus een waardevolle groep op de arbeidsmarkt, maar kunnen desondanks moeilijk een (nieuwe) baan vinden. Daarom zijn de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam op zoek naar leidinggevenden en/of HR-professionals die willen meehelpen bij het ontwikkelen van een training over de beeldvorming van 50-plussers. Meer weten over dit onderzoek of wilt u deelnemen? Klik dan hier.

Bronnen: CNV & De Normaalste Zaak