Verschillende generaties op de werkvloer: tips van een sociaal psycholoog

Op veel werkvloeren is er sprake van een unicum: er zijn namelijk nog nooit zoveel verschillende generaties tegelijk aan het werk geweest. Inmiddels staat de teller op vijf: van Boomers tot Gen Z. En dit worden er alleen maar meer. Diversiteit op de werkvloer is daarom actueler dan ooit. Maar wat levert het op? Volgens Kim Jansen, sociaal psycholoog en expert in onder andere generatiemanagement, biedt de grote diversiteit aan mensen, die allen een eigen visie, kracht en valkuilen hebben, enorm veel kansen voor organisaties.

Verschillende generaties op de werkvloer: tips van een sociaal psycholoog

Expert over diversiteit op de werkvloer

Jansen is fan van verschillende generaties op de werkvloer. “In een tijd waarin de wereld ongelooflijk snel verandert en de uitdagingen complex zijn, is goede cross-generationele samenwerking en het benutten van alle perspectieven en talenten een must. Geen enkele generatie is de heilige graal. Het is de kennis, invloed en ervaring van oud, samen met de frisse blik, creativiteit en innovatiekracht van jong dat de sleutel vormt tot een energieke & future-proof organisatie!” 

Enorm veel kansen

Jansen is van mening dat diversiteit dus voor vele kansen kan zorgen binnen organisaties. “Tuurlijk, ook de nodige valkuilen zullen zichtbaar worden, maar je wordt wel uitgedaagd om op een andere manier te denken.” De wereld beweegt zich razendsnel, als je daarin mee wil gaan als organisatie heb je volgens Jansen andere denk- en/of gedragspatronen nodig. “Als Boomer wil je meer kennis over digitale middelen, en daar is Gen Z geknipt voor. En als millennial kan je veel leren van de arbeidsethiek van Gen X. Bruggen slaan, om samen tot een inclusieve en duurzame werkomgeving te komen!” 

Tips van Jansen

Jansen geeft nog een aantal tips die kunnen helpen bij die samenwerking tussen verschillende generaties. Zij adviseert om buiten de eigen bubbel te stappen, om de talenten van elke generatie te begrijpen. Ga er vooral ook mild in, om echt tot dat wederzijdse begrip te komen. Verken je blinde vlekken en durf te veranderen. Spreek je uit wanneer je het ergens niet mee eens bent, of als je iets nodig hebt. En het belangrijkste; ga samen updaten. Verzamel de verschillende perspectieven op bestaande afspraken en uitdagingen en kom samen tot nieuwe inzichten.

AOW'ers op de werkvloer

Ook (meer) diversiteit bij jou op de werkvloer? 65plus biedt organisaties toegang tot een groep medewerkers die van grote meerwaarde zijn. De gouden generatie. Met deze medewerkers in jouw team haal je de juiste ingrediënten in huis om van elk project of taak een succes te maken. Met hun levens- en werkervaring dragen senioren bij aan de cultuur en de doelstellingen van een organisatie. En dát is van onschatbare waarde. Als opdrachtgever meer weten? Lees hier meer over de visie van Kim Jansen of plaats direct je vacature.

Wil je als AOW'er graag aan het werk blijven? Bekijk dan onze vacatures!