8 tips voor een veilig supermarktbezoek

Thuisblijven in tijden van corona is in veel gevallen goed op te lossen: we werken thuis, houden contact via videobellen, we sporten thuis en we kunnen online een bezoek brengen aan het Rijksmuseum en Keukenhof. Een bezoek aan de supermarkt is echter onvermijdelijk. De grote vraag is dan ook: hoe doe ik veilig boodschappen?

De 8 tips voor een veilig supermarktbezoek op een rij

  1. Was uw handen grondig met zeep en water voor, maar vooral na uw supermarktbezoek.
  2. Zorg voor een duidelijk boodschappenlijstje zodat uw bezoek efficiënt verloopt.
  3. Doe geconcentreerd boodschappen, zodat u bewust de afgesproken regels toepast.
  4. Raak zo weinig mogelijk oppervlakten aan en voorkom dat u met uw handen uw gezicht aanraakt tijdens het boodschappen doen.
  5. Houd te allen tijde minimaal anderhalve meter afstand van anderen.
  6. Ziet u iemand hoesten of niezen, vermijd dat gangpad dan voorlopig.
  7. Maak gebruik van contactloos betalen.
  8. Dé oplossing voor veilig boodschappen doen? Bestel uw boodschappen online en laat ze thuis bezorgen.


Expert aan het woord

Viroloog Bert Niesters, hoofd klinische virologie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en hoogleraar medische microbiologie, geeft enkele tips. De eerste? Een goede voorbereiding is het halve werk. "Met een boodschappenlijstje vergeet je niets, zodat je het aantal supermarktbezoeken zo minimaal mogelijk kunt houden. We mogen daarnaast de maatregelen die de supermarkten nemen niet vergeten, zoals één klant per tien vierkante meter winkeloppervlak. Of de aparte momenten op de dag dat de winkel sluit om personeel de kans te geven de schappen veilig bij te vullen. Heel verstandig. Ook de glazen afscheiding om de kassamedewerkers te beschermen en de lijnen op de vloer om anderhalve meter afstand te markeren zijn nuttige maatregelen.”


Over veilig gesproken..

Is het aan te raden een mondkapje te dragen? "Mondkapjes? Geen goed idee”, aldus Niesters. "Dat biedt alleen maar schijnveiligheid. Met een mondkapje kun je het virus gewoon oplopen, bijvoorbeeld als het niet goed aansluit op je gezicht. En als het virus op je handschoen zit en je raakt je gezicht aan, kun je ook besmet raken. Het is veel nuttiger om voor en na je bezoek aan de supermarkt je handen goed te wassen.” En hoe zit het met de karretjes en mandjes, die worden door iedereen aangeraakt. "Laten we niet te paniekerig doen”, zegt Niesters. "Supermarkten maken hun karretjes en mandjes extra goed schoon en desinfecteren regelmatig. De kans dat je via aanraking met een mandje of karretje besmet raakt is klein.”


Geen reden voor paniek

"Boodschappen doen is dan ook geen paniekerige aangelegenheid", aldus Niesters. Als we met z'n allen ons aan de duidelijke regels houden, "dan kan er weinig gebeuren." "Ga als je verkouden bent niet naar de supermarkt. Neem geen kinderen mee. Houd afstand. Was je handen grondig bij thuiskomst." Toch vindt hij online boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen de beste oplossing, zo vermijd je immers een bezoek aan de supermarkt. 
 

Bron: AD