Ambtenaren werken het meest flexibel

Er is steeds meer aandacht voor flexibele arbeidsvormen en -tijden. Zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat ambtenaren van alle werknemers de meeste vrijheid hebben in het bepalen van hun werkplek en werktijden. Lees hier meer.
 

Nederlanders werken steeds vaker vanuit huis, want één op de vijf werknemers werkt minimaal één dag per week thuis. Dat is een stijging van 5% ten opzichte van tien jaar geleden. Mannen werken iets vaker thuis dan vrouwen en jongeren werken relatief weinig thuis: slechts 4% van de 16- tot 24-jarigen met een baan werkt thuis. Gemiddeld 41% van de Nederlandse werknemers mag zijn begin- en eindtijden zelf bepalen en dat percentage ligt bij ambtenaren zelfs een stuk hoger, namelijk op 65%!
 

Gelukkiger en productiever door flexibele werkplek

Overheidsmedewerkers vinden het over het algemeen prettig om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Zo geeft 53% van de overheidsmedewerkers aan dit belangrijk te vinden. Van de hele beroepsbevolking vindt 47% dit van belang, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO. Ambtenaren die zelf mogen bepalen waar zij hun werk uitvoeren, zijn gelukkiger én productiever. Medewerkers die activiteit-gerelateerd werken zijn ook trotser op hun werk dan collega’s die vanaf een vaste werkplek werken. Activiteit-gerelateerd werken is een onderdeel van Het Nieuwe Werken, waarbij werknemers een werkplek binnen of buiten het kantoor zoeken die aansluit bij de activiteit die zij op dat moment willen uitvoeren.
 

Werkstress en flexibel werken

De vrijheden voor ambtenaren gelden volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau vooral voor mensen met een vast contract. Tijdelijke werknemers hebben minder zeggenschap over de plek waar ze werken. Mensen die een hoge werkdruk ervaren, maken bovendien meer gebruik van flexibel werken dan mensen zonder werkstress. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Wellicht werken medewerkers thuis om werkzaamheden sneller af te kunnen ronden, maar volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat thuiswerkers juist een hoge werkdruk ervaren doordat ze flexibel werken en daardoor het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn.
 

Contact Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over flexibele arbeidsvormen, zoals flexibele werktijden of een flexibele werkplek? Stel uw vragen aan de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus! Zij hebben veel ervaring op het gebied van HR en kunnen u adviseren over de voor- en nadelen van flexibele arbeid. Schroom niet en neem contact met hen op!
 

Bron: Binnenlands Bestuur