Appen achter het stuur moet onmogelijk worden

Transport en Logistiek Nederland (TLN) roept vrachtauto- en telefoonfabrikanten op om de handen ineen te slaan en appen achter het stuur onmogelijk te maken. De sancties moeten hoger en er moet meer handhaving komen om ongelukken door appende chauffeurs te helpen voorkomen. 

Volgens TLN zou er een samenwerking moeten komen om het onmogelijk te maken om in een rijdende vrachtauto te appen, bellen, chatten of andere afleidende activiteiten uit te voeren. 
 

Een ongeluk teveel

Alleen handfree navigeren en bellen zou mogelijk moeten zijn, vindt TLN. “Appen achter het stuur is onacceptabel”, zegt Arthur van Dijk, voorzitter van TLN. “Dat moeten alle weggebruikers gewoon laten, en zou vanzelfsprekend moeten zijn. Elk ongeluk is er één teveel. Laten we zorgen dat chauffeurs niet meer in de verleiding komen om tóch de tekstfuncties van de telefoon te gebruiken.”
 

Hogere pakkans

Het zal wel even duren voordat vrachtauto’s de juiste techniek krijgen om app-technieken te blokkeren. Daarom zou de overheid de pakkans voor appen achter het stuur moeten verhogen, door bijvoorbeeld controles vanuit touringcars of vanaf bruggen te houden. Ook wordt er nagedacht over nieuwe manieren om de controles uit te voeren. Zo is er al een camera die ziet of weggebruikers een telefoon gebruiken achter het stuur
 

Appen is not done

Hoewel er nog geen harde cijfers zijn over ongevallen door appende vrachtautochauffeurs, hebben vrachtautochauffeurs een extra verantwoordelijkheid: “Ze zijn professionals”, aldus Van Dijk. “Als het misgaat, zijn de gevolgen van een ongeluk met een vrachtauto véél groter, door de afmetingen en het gewicht van zo’n voortuig. Eigenlijk zouden chauffeurs ook zonder technische blokkering van een telefoon hun telefoon links moeten laten liggen.”
 

Professionele chauffeurs

Van Dijk wijst erop dat vrachtautochauffeurs zich als professionals moeten gedragen. “Het zijn vakmensen met een verkeersinzicht. Door te anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers, voorkomen chauffeurs elke dag ongelukken.” De chauffeur is de baas in zijn truck, maar ook werkgevers hebben een verantwoordelijkheidsrol om in hun bedrijf appen achter het stuur te voorkomen. Chauffeurs zouden beter voorgelicht moeten worden over de gevaren, door bijvoorbeeld een SafeDrivePod te installeren. Dit apparaat blokkeert bepaalde functies op de telefoon en maakt het alleen mogelijk om handsfree te bellen en te navigeren. 
 

Uitzendbureau 65plus blijft veilig in het verkeer

Ervaring kan men niet leren, maar doet men op door de jaren heen. Zoekt u koeriers die ervaren zijn en veilig op pad gaan? Kies dan voor 65plus Op de Weg. Wij hebben ervaren flexkrachten in de goederentransport en personenvervoer. Meer weten over deze AOW-gerechtigde uitzendkrachten? Neem contact met ons op en onze HR-specialisten vertellen u meer over de mogelijkheden. 

Bron: TLN.nl