Eventmanagers ondersteunen scholen tijdens drukte

Veel basisscholen in Nederland kampen met een hoge werkdruk. Leerkrachten vallen één voor één uit omdat de werk- en regeldruk te hoog is. Om deze leraren te ontzien, werken diverse scholen met eventmanagers. 

Om de werkdruk in het basisonderwijs te verlichten, heeft de overheid het afgelopen jaar extra geld beschikbaar gesteld. Basisscholen hebben zo’n € 155 per leerling gekregen om de werkdruk te verminderen. Het Eindhovens Dagblad ging op onderzoek uit en vroeg diverse basisscholen in Brabant hoe zij het extra geld hebben uitgegeven. 
 

Alle schoolevenementen regelen

Wat blijkt? Veel van de basisscholen hebben het geld gestoken in ‘extra handjes’: zij hebben meer professionals aangenomen, evenals eventmanagers. Een bijzondere maar logische keuze. Eventmanagers regelen alle activiteiten: van schoolreisjes tot de Kinderboekenweek. Zij ontzien hiermee niet alleen één leraar, maar ook alle andere leerkrachten in de verschillende werkgroepjes. Op basisschool Koolhoven in Tilburg kunnen ze dat bevestigen: sinds een paar weken regelt een eventmanager alle schoolevenementen. Van de Kinderboekenweek en het Sinterklaasfeest tot het schoolreisje en de viering van carnaval.
 

Andere oplossingen 

Karlijn Verheggen, HR-manager bij Stichting Opmaat (verantwoordelijk voor vijftien scholen in Tilburg), vertelt tegenover het Eindhovens Dagblad het volgende: “Iedere school mocht zelf weten hoe ze het bedrag van het ministerie van Onderwijs uitgaf, maar wij hoopten dat teams verder keken dan onderwijsassistentie.” De basisscholen van Stichting Opmaat kozen naast eventmanagers voor uiteenlopende andere oplossingen, zoals werkdrukverminderingscursussen, speelpleinwachten voor in de pauzes, informele vrijdagmiddagbijeenkomsten voor het team, ict'ers om de administratie te versimpelen.
 

Meer geld nodig

Het extra budget van € 155 per leerling zal voor de één een druppel op de gloeiende plaat zijn, terwijl het op de andere school wel degelijk verschil maakt. De Onderwijsbond denkt in ieder geval meer geld nodig te hebben om de werkdruk structureel te verlagen.
 

Werkdrukverlaging door 65plus In het Onderwijs

Wilt u meer informatie? Lees op de website van het Eindhovens Dagblad het volledige artikel. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs. Sinds jaar en dag zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigde onderwijsmedewerkers. Na het bereiken van de AOW-leeftijd gaan zij aan de slag bij onderwijsinstellingen in heel Nederland. Bijvoorbeeld als surveillant, leswaarnemer, leerkracht of onderwijsassistent. Hiermee dragen wij bij aan de verlichting van de werkdruk in het onderwijs. 

Bron: Eindhovens Dagblad