Interview NPO Radio 1 met uitzendkracht Roel Maarhuis

Roel Maarhuis (68 jaar) uit Utrecht is al drie jaar met pensioen, maar stilzitten is er niet bij. Hij werkt geregeld via Uitzendbureau 65plus, zodat hij onder de mensen blijft en contacten kan onderhouden. Lees er hier meer over.

NPO Radio 1 maakte onlangs een reportage over de flexibilisering van de pensioenleeftijd. Socioloog Levi van den Bogaard van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is gepromoveerd op dit onderwerp. Volgens de socioloog zouden ouderen eerder met pensioen mogen als ze dat willen. Hierbij moet de maatschappij niet alleen vanuit economisch perspectief kijken naar pensionering, maar ook wat het de maatschappij oplevert. Zo is pensionering goed voor de gezondheid, leidt het tot meer vrijwilligerswerk, komen er banen vrij en nemen gepensioneerden meer zorgtaken op zich – zowel in de informelere als formele zorg.
 

Contacten onderhouden

De correspondent van NPO Radio 1 sprak in de Utrechtse wijk Overvecht met Roel Maarhuis. Deze 68-jarige Utrechtenaar was jarenlang ondernemer en eigenaar van twee bedrijven. In 2008 verkocht hij de bedrijven en nu is hij drie jaar met pensioen. Maar van stilzitten wil Roel niets weten: hij ging zich al gauw vervelen en wilde iets omhanden hebben. Zo werkt hij nu geregeld voor Uitzendbureau 65plus, waar hij verschillende opdrachten uitvoert, zoals producten bezorgen, examens afnemen en werken bij een schildersbedrijf. Roel Maarhuis: “Eenmaal met pensioen ging ik me vervelen. Ik had de klusjes in en om het huis gedaan, maar ik wilde meer. Ik ben gewend om met mensen om te gaan en om contacten te onderhouden met anderen. Dan zoek je dat toch weer op.”
 

Financiële mogelijkheden

Maarhuis geeft in het interview aan dat het een goed idee vindt dat de pensioenleeftijd flexibel te maken. “Als men eerder met pensioen wil, dan is het wel verstandig om goed na te denken of dit past of financieel mogelijk is. Je moet natuurlijk wel een deel zelf financieren”, aldus de 68-jarige uitzendkracht. “Ik werk niet door omdat ik het geld nodig heb: ik vind het prettig om door te werken en om middenin het leven te blijven staan!”
 

Veel papierwerk

Volgens socioloog Levi van den Bogaard zijn er veel meer mensen zoals Roel Maarhuis. Mensen die al met pensioen zijn, maar die nog graag doorwerken. Aan de andere kant zijn er volop ouderen die nog vóór de AOW-gerechtigde leeftijd willen stoppen met werken. Waarom kun je hier niet flexibel mee omspringen? Mensen kunnen bijvoorbeeld langzaam naar hun pensioen toewerken, bijvoorbeeld door nog maar drie of twee dagen per week te werken. Het zou goed aangekleed moeten worden, want flexibel pensioen levert wel veel papierwerk op.
 

Beluister de reportage terug

Bent u benieuwd naar de reportage van NPO Radio 1? Kijk op de website van NPO Radio 1 en beluister het interview met Roel Maarhuis op 12 minuten. Vanaf minuut 40 gaat de reportage verder en worden socioloog Levi van den Bogaard en Wilhelmien Looymans van de Utrechtse thuiszorgorganisatie Zorgwacht geïnterviewd.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd? Neem contact op met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus. Wij hebben al meer dan veertig jaar ervaring in het uitzenden van oudere werknemers. Schroom niet en vraag ons naar de mogelijkheden!

Bron: NPO Radio 1