Senioren surveilleren vaker bij examens

Steeds vaker maken scholen gebruik van externe surveillanten die opletten of er niet gespiekt wordt tijdens examens. Met name senioren zijn vaak te vinden in de gymlokalen vol eindexamenstudenten. Onlangs verscheen er in dagblad De Gelderlander een interview met Maaike Jonge-Poerink van Uitzendbureau 65plus.

Scholen kiezen voor externe surveillanten vanwege de toenemende werkdruk in het onderwijs. Dat zegt Maaike Jonge-Poerink van Uitzendbureau 65plus. “Docenten krijgen het steeds drukker. Alleen al het nakijken van de examens is een enorme klus, laat staan de weg ernaartoe. Door externe surveillanten hebben docenten meer tijd voor andere werkzaamheden”, zegt Jonge-Poerink. Exacte cijfers heeft ze niet, maar ze ziet bij de 200 klanten een toename in de vraag.
 

Plezier in het werk

Veel 65-plussers vinden het leuk om te doen. De vergoeding ligt ongeveer rond de 10 euro per uur. Toezichthouders moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten ze communicatief vaardig zijn, natuurlijk overwicht hebben en moeten ze rust uitstralen. De kandidaten krijgen ook instructies over waar ze op moeten letten. “Denk bijvoorbeeld aan smartwatches die als spiekbriefjes worden gebruikt.” Ook kledingvoorschriften zijn belangrijk voor de surveillanten. “Hakken mogen bijvoorbeeld niet gedragen worden, dat tikt te veel”, aldus Jonge-Poerink.
 

Wisseling van de wacht

In de regio maken scholen gebruik van mensen van buiten. Zo is er op het Christelijk Lyceum in Veenendaal altijd een externe surveillant aanwezig. “Wij zetten deze mensen in zodat er minder wisselingen in de zaal hoeven te zijn. Vaak moeten docenten ook nog lesgeven. Dat zorgt voor onrust”, zegt directeur van het Christelijk Lyceum Karin Wouters. “Daarom betrekken wij surveillanten van een uitzendbureau. De mensen worden dan eerst gescreend en krijgen examentraining.”
 

Vergoeding

Bij het Ichthus College in Veenendaal maken ze ook gebruik van oud-collega’s en vrijwilligers. Zij krijgen een vergoeding van 4,50 euro per uur. Het Pantarijn College in Wageningen gebruikt externe surveillanten om de docenten te ontlasten. Tijdens de examens bij het Pallas Athene College, het Rembrandt College en Aeres in Ede zijn er geen vreemde gezichten. “Wij werken met eigen docenten om de leerlingen gerust te stellen. Bekende gezichten zien is fijner voor ze”, zegt conrector Harmen Neidig van het Pallas Athene.
 

Werken via Uitzendbureau 65plus

Wilt u aan de slag als surveillant? Of werkt u bij een scholengemeenschap en bent u op zoek naar enthousiaste en bekwame surveillanten? Maak uw keuze voor Uitzendbureau 65plus! Sinds jaar en dag plaatsen wij AOW-gerechtigden bij scholengemeenschappen in heel Nederland. Zij gaan hier aan de slag als surveillant en examinator. Daarnaast zenden wij tal van andere onderwijsmedewerkers uit, zoals leswaarnemers, beoordelaars, docenten, huiswerkbegeleiders, conciërges, receptionisten, klusjesmannen en schoonmakers.

Bron: De Gelderlander