Werken AOW’ers door voor het geld?

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat steeds meer senioren doorwerken om financiële redenen. Deze trend is vooral te zien bij lageropgeleiden. Maar hoe zit dat en wat zijn andere motivaties? Zo zegt Henk (72), werkzaam bij een transportbedrijf: “Ik kan wel met een hengel aan de Linge gaan zitten, maar daar word ik niet gelukkig van. Ik wil levensritme hebben, moet iets te doen hebben.”

Motivaties

Naast een financiële noodzaak, gaan veel 65-plussers door voor hun plezier of de sociale contacten. Uit het jaarlijkse onderzoek dat wij in samenwerking met de HAN en TU uitvoeren onder onze uitzendkrachten, blijken ‘bezig zijn’, en het sociale aspect de belangrijkste redenen om na het bereiken van de AOW-leeftijd door te werken.

Journalist voor het leven

Er wordt in diverse branches steeds meer onderzoek gedaan naar doorwerkende senioren en hun motivaties. Recentelijk bleek uit een peiling onder journalisten dat 63% van de journalisten door willen werken “zolang het leuk is” en omdat ze “zich nuttig willen voelen”. Dit tegenover meer dan een kwart die doorwerkt vanwege hun financiële positie.

Win-win

Henk benadrukt dat doorwerken niet alleen hem iets oplevert: “Werkgevers zijn blij met ons ouderen. We komen op tijd en houden van aanpakken en ik heb een schat aan ervaring. Ouderen wachten niet tot iemand zegt wat ze moeten doen.”

Meer lezen over het onderzoek van de Universiteit van Maastricht en werkende senioren? Lees het hier.