Column loopbaanexpert Wendy Goudzwaard

Als loopbaanexpert begeleid ik mensen naar de volgende stap in hun carrière. Daar zitten ook veel 60- en 65-plussers tussen die toe zijn aan een volgende fase van hun leven en werk. Vooral als mensen hun werk interessant vinden en bevlogen zijn is dit voor velen een motivatie om door te blijven werken. Wat mij betreft een mooie ontwikkeling, gezien de voordelen voor de senior, maar ook voor de werkgever!

Column loopbaanexpert Wendy Goudzwaard: “Jouw toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt is niet gebonden aan je leeftijd!”

De gemeenschappelijke factor

Een goede gezondheid is voor de senioren een voorwaarde om te blijven werken. Andersom is dat ook juist een drijfveer om aan de slag te blijven: het draagt bij aan het onderhouden van een goede gezondheid. Het werk daagt je mentaal uit of houd je, letterlijk, in beweging. Ook hebben deze mensen met elkaar gemeen dat ze niet zomaar willen stoppen met werken. Ze willen niet fulltime met pensioen. Daar zijn verschillende redenen voor. Naast financiën zijn leuk inhoudelijk werk, sociale steun en persoonlijke interesses redenen om langer door te werken. Ook het onderhouden van sociale contacten, het bijhouden van de dagelijkse routine en de wil om een bijdrage aan de maatschappij te leveren vinden mensen belangrijk.

Toegevoegde waarde voor de werkgever

Er zijn ook genoeg redenen voor de werkgever om de 60-plusser in dienst te houden of aan te nemen. Wat zo leuk is aan een 60- of 65-plusser op het werk, is dat ze een bak aan kennis en ervaring meenemen. Die vakkennis en ervaring brengen ze over op jongere collega’s. De senioren op hun beurt leren weer van jongere collega’s. Bijvoorbeeld hoe ze slimmer kunnen werken met behulp van apps en tools. De senioren nemen ook veel levenservaring mee, ze staan stevig in hun schoenen en hebben mensen en taken zien komen en gaan. Ze weten wat wel en niet werkt en laten zich niet snel gek maken. 

Mentor

De werkgever maakt vaak ook slim gebruik van de senior professional door deze in te zetten als mentor of sparringpartner voor de jongere collega’s. Dat is een grote toegevoegde waarde van 60- en 65-plussers! Zo gaat kennis niet verloren maar wordt deze juist overgebracht en zo ook behouden voor de werkgever.

Wat kan jij betekenen op de arbeidsmarkt?

Er zijn altijd meer kansen dan je denkt. Jouw toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt is niet gebonden aan je leeftijd. Zolang jij van waarde wilt zijn in werk is dat mogelijk. Of dat nu in deeltijd is, op projectbasis, in loondienst, als zzp’er, freelancer of interimmer. Ga voor jezelf na wat jij wilt, hoe ziet jouw work-life balans eruit?

Samen kijken wat mogelijk is

Wil jij graag een nieuwe balans in je leven? Dan kijk ik samen met jou heel bewust naar dat wat mogelijk is, en vooral wat bij jou en je leven, je financiën en je omstandigheden past. Hierin is het belangrijk dat je vooral dat doet waar je blij van wordt en plezier in hebt. Doen waar je blij van wordt levert meer (werk)geluk op en daar word je ook een leuker mens door. Voor jezelf en voor je omgeving! Dus inventariseer waar je hart ligt, wat wil je nog meer doen behalve werk? Welke drijfveren heb je, welk verlangen heb je nog, wat vind je belangrijk te doen of aan bij te dragen? Voor jezelf en voor de wereld? Dat kan zijn een flexibele (deeltijd)baan in combinatie met een maatschappelijk invulling. Denk bijvoorbeeld aan bestuursfuncties van (vrijwilligers)organisaties, coaching in je vakgebied of bijvoorbeeld gastcolleges geven aan studenten. 

Ga vooral dat doen waar je blij van wordt, wat je leuk vindt, waar je hart sneller van gaat kloppen. Daar worden jij, je omgeving en de wereld beter van! Want jij bent Goud Waard! 

Wendy Goudzwaard - Loopbaanexpert - Senior Coach & Trainer